Dżem wiśniowy na pektynie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7329
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Dżem wiśniowy na pektynie

Post autor: Jolka » 14 lip 2020, 11:44

Jakby co to sprawdzony przepis, tyle że ja mniej cukru daję:
https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/ ... ktyna.html

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Dżem wiśniowy na pektynie

Post autor: MaGorzatka » 14 lip 2020, 12:35

O, to ciekawe!
Robiłam niedawno dżemy z truskawek z płatkami róży i z pektyną, ale nie wiedziałam nawet, że nie trzeba pasteryzować.
Dziękuję.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15388
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Dżem wiśniowy na pektynie

Post autor: Barabella » 15 lip 2020, 9:29

Błyskawiczny przepis. Spróbuję jak wiśnie będą gotowe ;)
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7329
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Dżem wiśniowy na pektynie

Post autor: Jolka » 15 lip 2020, 10:13

Małgosiu ja żadnych dżemów nie pasteryzuję, słoiki wyprażam w piekarniku, wrzący dżemik wlewam do słoika, zakrętkę spryskuję spirytusem w sprayu , zakręcam przewracam do góry dnem i zawijam w koc i gazety na 24 godziny.
Basiu ja zostawiłam wiśnie zasypane cukrem na noc a cukru dałam tylko połowę,część cukru zostawiłam do pomieszania z pektyną.
W sumie było sporo soku w nich, bo reszta wydrylowanych wiśni poszła do mrożenia.
Zważyłam wiśnie razem z sokiem, gotowałam je na wolnym ogniu 15 min. a i tak owoce były w całości.
Chyba ta noc z cukrem utwardziła je, ja ma odmianę deserową Kelleris która raczej jest deserowa a nie do przetworów, w kompocie rozwala się, ale jest bardziej słodka jak wiśnie późniejsze.
Następnym razem dam chyba jeszcze mniej cukru.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z owoców”