Sos boloński

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mama101
Zadomowiony
Posty: 355
Rejestracja: 23 mar 2017, 18:56

Sos boloński

Post autor: mama101 » 10 mar 2017, 22:38

4 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
2 papryki
8 ząbków czosnku
0,5 szklanki oliwy
2 łyżki cukru
2 łyżki bazylii (ja używam świeżej, solidną garść listków)
2 łyżki oregano (u mnie kilka gałązek świeżego)
ostra papryka wedle uznania
2 łyżki magi (ewentualnie gałązka lubczyku)
2 łyżki soli
0,25 łyżki pieprzu
pęczek pietruszki

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekane ząbki czosnku a za chwilę posiekaną cebulę by nie dopuścić do przypalenia się czosnku. Po lekkim zrumienieniu cebuli dodajemy posiekaną paprykę i dalej smażymy a w zasadzie gdy papryka zacznie puszczać soki zaczyna się duszenie i w tym momencie jest najlepszy moment na dodanie pomidorów. Ja ograniczam się do wycięcia twardych głębi. Pozostałe przyprawy dodaję w połowie duszenia. A proporcje wedle własnego smaku. Czas duszenia też trudno określić bo zależy to od temperatury gotowania, od pomidorów a w zasadzie od ich odmiany czy jest ona typowo do przetworów. U mnie ląduje mieszanka, czyli wszystko co w danym czasie dojrzeje.
Czasami gdy pomimo tylu przypraw gdy smak trochę odbiega od ideału ratuję się gotową mieszanką przypraw np.:do pizzy lub przyprawy kuchni włoskiej.
Tak przygotowaną miksturę uczciwie miksujemy i do słoiczków.
Pasteryzujemy 15 minut.

Życzę smacznego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”