W zeszłym roku nasiałam pietruszki naciowej cały zagonek. Nie wiem co jej zrobiłam, ale busz mam taki, że zaczęłam się martwić nadmiarem i myśleć, co z tym bogactwem zrobić.
I wymyśliłam - PESTO !
I zrobiłam na próbę, a potem biegusiem cały półlitrowy słoik. I wystarczył jedynie na 5 dni. Więc teraz robię co tydzień.
I zajadam !!!!
Robię tak.
łyżka musztardy
łyżka lub dwie soku z cytryny
dwa ząbki czosnku lub więcej
cebula dymka ze szczypiorem
oliwa z oliwek
sól i pieprz
To trzeba zmiksować na miazgę, a potem dodawać natkę i koper.
I miksować.
Orzechów ani pestek nie daję, bo nie lubię.
Proporcje natki, kopru i szczypioru dowolne.
Zresztą innych rzeczy też.
U mnie mniej więcej taka proporcja natka/koper/szczypior - 3/2/1 ale to też zależy jaki i ile kopru kupię.
Jest pyszne i do makaronu z fetą i do kanapek.
Mój malżonek nazwał to - zielony ketchup.
Pesto z natki pietruszki.
- Margolcia_K
- Zadomowiony
- Posty: 2064
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:08
- Lokalizacja: Puszcza Notecka nad Wartą
Pesto z natki pietruszki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia
Margolcia
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Pesto z natki pietruszki.
Oooo muszę popełnić taki mix ostatnio robię często emulsję z natki pietruszki odkąd spróbowałam na jednym wikwintnym obiadku uważam, że jest extra
- Bogusia
- Zadomowiony
- Posty: 2831
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:35
Re: Pesto z natki pietruszki.
Na pewno i na moim stole zagości takie pesto, tylko ile może ono stać w lodówce
-
- Zadomowiony
- Posty: 972
- Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Pesto z natki pietruszki.
Ja dziś pierwszy raz w życiu zrobiłam pesto z bazylii. Jedliśmy do chleba podpieczonego na grillu. Pycha. Wyszło mi sporo więc część zapakowałam do słoika a nadwyżkę zamroziłam w pojemniczkach na lód.
Pietruszka wreszcie zdecydowała, że będzie rosła. No to będę robić pesto pietruszkowe
Wanda
Pietruszka wreszcie zdecydowała, że będzie rosła. No to będę robić pesto pietruszkowe
Wanda
Zielona