15-20 szt papryczek wydrążonych
100 ml białego octu winnego
200 ml wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
Gotować z 10 minut samą zalewę potem jeszcze 5-8 min z papryczkami.Zależy od wielkości papryczek.Muszą być jędrne.Tak jest w przepisie jaki dostałam.
Ja papryczki zalewam w słoiku i pasteryzuję te 5-8 min.Na jedno wychodzi .
Nadzienie-
150 g fety
1-2 ząbki czosnku
2-4 łyżeczki posiekanych ziół-tymianek,oregano.Robię też z samym tymiankiem .
świeżo zmielony kolorowy pieprz
trochę otartej skórki z cytryny
Odsączone z zalewy papryki nadziać serem,ułożyć w słoiku zalać olejem rzepakowym. Dodać plasterki czosnku,gałązkę tymianku.Do lodówki na min 2-3 dni.
SMACZNEGO !
Papryczki nadziewane
- trillum30
- Zadomowiony
- Posty: 1280
- Rejestracja: 21 mar 2017, 10:27
- Lokalizacja: podkarpacie
- szelma
- Zadomowiony
- Posty: 1655
- Rejestracja: 21 mar 2017, 10:50
- Lokalizacja: Rzyszczewko/Warszawa
Re: Papryczki nadziewane
Hmmmm... brzmi smakowicie.
przyszłość należy do tych, którzy wierzą w swoje marzenia
Kasia
Kasia
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7444
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Papryczki nadziewane
Dziękuje za przepis, zrobię na pewno
Iwonko zioła dajesz świeże czy suszone?
Iwonko zioła dajesz świeże czy suszone?
- trillum30
- Zadomowiony
- Posty: 1280
- Rejestracja: 21 mar 2017, 10:27
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Papryczki nadziewane
Jolu ja daję świeże bo tymianek mam w ogródku .
Co do papryk spróbuję wykorzystać te długie które teraz są dostępne.U nas w Biedronkach małych nie ma i nigdy nie było-objechałam wczoraj nasze 4
Ten farsz jest gęsty i myślę ,że te długie pocięte na kawałki nafaszerują się bez problemu.
Co do papryk spróbuję wykorzystać te długie które teraz są dostępne.U nas w Biedronkach małych nie ma i nigdy nie było-objechałam wczoraj nasze 4
Ten farsz jest gęsty i myślę ,że te długie pocięte na kawałki nafaszerują się bez problemu.
Iwona
- Agapa
- Zadomowiony
- Posty: 1096
- Rejestracja: 21 mar 2017, 15:59
Re: Papryczki nadziewane
Iwono zrobiłam. Użyłam ser twarogowy, zamiast fety. Sporo pieprzu, czosnek i zioła. Myślę, że będzie pyszne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie
Aga
Aga