Ajwar

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10305
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Ajwar

Post autor: Maliola » 10 sie 2018, 13:34

PIKANTNA PASTA Z PAPRYKI Z PAPRYCZKĄ CHILLI
3 kg papryki czerwonej
25 dkg papryczki chilli
2 liści laurowe
1 szklanka cukru
2-3 łyżki soli
½ szklanki oleju
½ szklanki octu
2 główki czosnku
600 g koncentratu pomidorowego lub ok. 1,5 - 2 kg pomidorów
Paprykę, papryczki, czosnek przemielić (ewentualnie pomidory), gotować na wolnym ogniu ok. 1 -1,5 godziny aż odparuje sok, gorącą masę wkładać do wyparzonych słoiczków, stawiać na zakrętce

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7220
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ajwar

Post autor: Jolka » 03 wrz 2020, 8:17

Mój przepis nieco inny, papryka pieczona w piekarniku.
4,5 kg papryki ( zwarzona po usunięciu łodygi i pestek)
4-5 kg dojrzałych pomidorów Lima ( sparzone obrane ze skórki)
3 łyżki soli
350 g cukru
1 szkl octu jabłkowego
półtorej szklanki oliwy
7 papryczek chilli
2,5 dużej główki czosnku
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3 łyżeczki słodkiej papryki
9 liści laurowych
15 kulek ziela angielskiego
Paprykę pociąć na ćwiartki, popryskać lub posmarować oliwą, położyć na pergaminie na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni z termoobiegiem , 30 min. aż na papryce zrobią się bąble. Po wyjęciu, wkładam do ostygnięcia do worka foliowego, skóra lekko schodzi.
Po ostygnięciu obrać ze skóry i zblendować.
Do brytfanny, na rozgrzaną oliwę, wrzucam posiekaną papryczkę chilli i czosnek i paprykę w proszku, dodaję pocięte pomidory i odparowuję, miksuję dodaję zmiksowane papryki, cukier sól, pieprz i resztę oliwy. Jeśli pomidory były mniej dojrzałe można dodać nieco przecieru.
Pasteryzuję słoiczki 15 minut.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”