Chrzan domowy na przechowanie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Chrzan domowy na przechowanie

Post autor: Barabella » 30 maja 2018, 14:21

Zakładam ten wątek, ponieważ mam bardzo ekspansywny chrzan i zaczynam z nim przegrywać..... Podzielcie się tu przepisami, jeśli takie macie.
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony
Posty: 6403
Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49

Re: Chrzan domowy na przechowanie

Post autor: urazka » 30 maja 2018, 15:23

Niestety mój chrzan nie chce mi rosnąć. Nie daje mi nawet wystarczająco dużo liści do ogórków małosolnych nie mówiąc o korzeniu. Nie przetwarzam chrzanu na zimę ani swojego ani kupnego.
Pozdrawiam, Janina

paputowy dom

Re: Chrzan domowy na przechowanie

Post autor: paputowy dom » 31 maja 2018, 9:26

Po raz pierwszy dałam liście chrzanu do zakwasu buraczanego. Podpatrzyłam u koleżanki.
Poza tym pozbierałam jakiś czas temu młode liście i ususzyłam. Będę dodawać do ogórków kiszonych.
Ciekawe jak by smakowało pesto z młodych liści?

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22120
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Chrzan domowy na przechowanie

Post autor: survivor26 » 31 maja 2018, 9:39

Ja mimo ekstensywnego karczowania w ubiegłym roku mam nadal kilka potężnych sadzonek. Liście zużywam do ogórków, jak Paputek, natomiast korzenia nigdy nie wykorzystywałam. Natomiast pamiętam jak mój dziadek tarł świeży chrzan do mięsa w masce gazowej, żeby nie oślepnąć i nie udusić się od tego aromatu :lol2:

Tutaj znalazłam informację, że tarty chrzan można pasteryzować i może w tym roku spróbuję.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Chrzan domowy na przechowanie

Post autor: Barabella » 31 maja 2018, 10:15

Dzięki Pati :02icon_mryellow: Miałam nadzieję, że Ania (słodziak) się odezwie, bo Ona chyba robi :)
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”