Chrzan domowy na przechowanie
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15385
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Chrzan domowy na przechowanie
Zakładam ten wątek, ponieważ mam bardzo ekspansywny chrzan i zaczynam z nim przegrywać..... Podzielcie się tu przepisami, jeśli takie macie.
- urazka
- Zadomowiony
- Posty: 6404
- Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49
Re: Chrzan domowy na przechowanie
Niestety mój chrzan nie chce mi rosnąć. Nie daje mi nawet wystarczająco dużo liści do ogórków małosolnych nie mówiąc o korzeniu. Nie przetwarzam chrzanu na zimę ani swojego ani kupnego.
Pozdrawiam, Janina
Re: Chrzan domowy na przechowanie
Po raz pierwszy dałam liście chrzanu do zakwasu buraczanego. Podpatrzyłam u koleżanki.
Poza tym pozbierałam jakiś czas temu młode liście i ususzyłam. Będę dodawać do ogórków kiszonych.
Ciekawe jak by smakowało pesto z młodych liści?
Poza tym pozbierałam jakiś czas temu młode liście i ususzyłam. Będę dodawać do ogórków kiszonych.
Ciekawe jak by smakowało pesto z młodych liści?
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22131
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Chrzan domowy na przechowanie
Ja mimo ekstensywnego karczowania w ubiegłym roku mam nadal kilka potężnych sadzonek. Liście zużywam do ogórków, jak Paputek, natomiast korzenia nigdy nie wykorzystywałam. Natomiast pamiętam jak mój dziadek tarł świeży chrzan do mięsa w masce gazowej, żeby nie oślepnąć i nie udusić się od tego aromatu
Tutaj znalazłam informację, że tarty chrzan można pasteryzować i może w tym roku spróbuję.
Tutaj znalazłam informację, że tarty chrzan można pasteryzować i może w tym roku spróbuję.
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15385
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Chrzan domowy na przechowanie
Dzięki Pati Miałam nadzieję, że Ania (słodziak) się odezwie, bo Ona chyba robi :)