Ponieważ debiut warzywnikowy wygrała zdecydowanie u mnie rukola i wyrosła tak, że jest nie do przejedzenia przez jednego człowieka (moja rodzina nowości kulinarnych nie tyka ), postanowiłam zachować ten smak na zimę. Poczytałam przepisy na różne pesto i stworzyłam z nich kompilację. Podaję przybliżone proporcje na jedną porcję:
- szklanka lekko ugniecionych listków rukoli
- ząbek czosnku
- kilka łyżek oleju (lałam na oko, do uzyskania odpowiedniej półpłynnej konsystencji)
- ok. 10 gr orzeszków piniowych
- sól do smaku
Do blendera wrzuciłam lekko podsmażone na suchej patelni orzeszki, obrany ząbek czosnku, rukolowe listki, dodałam sól i olej i wszystko mocno zmiksowałam. Powstałą masę przełożyłam do silikonowych foremek na babeczki i zamroziłam. Z jednej szklanki listków wychodzi jedna taka babeczka - ilość wystarczająca do makaronu na obiad dla całej rodziny, albo do posmarowania kilku kanapek.
W podobny sposób można przygotować pesto z innych listków: bazylii, pietruszki, kolendry itp. Mrożenie ma tę przewagę nad pasteryzowaniem, że pesto nie traci koloru i smaku, co podobno przy pasteryzowaniu się zdarza.
Zdjęcie niedesignerskie, na upapranym stole
Pesto z rukoli (lub innej zieleniny) na zimę
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22558
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Pesto z rukoli (lub innej zieleniny) na zimę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Pesto z rukoli (lub innej zieleniny) na zimę
Jak ktoś nie ma takich foremek, to można zamrażać w jakichkolwiek małych pojemniczkach, wyłożonych folią (np. z woreczków śniadaniowych) i po zamrożeniu przełożyć je wszystkie do mrożonkowego worka/pudełka.
Tak w kieliszkach do wódki mroziłam pesto z bazylii.
Tak w kieliszkach do wódki mroziłam pesto z bazylii.
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- m65
- Zadomowiony
- Posty: 1427
- Rejestracja: 21 mar 2017, 11:28
- Lokalizacja: Köln
Re: Pesto z rukoli (lub innej zieleniny) na zimę
Moja córka robi sobie często pesto, ucieszy się, że można mrozić. Rukolę lubi też świeżą na kanapkach.
A hitem w rodzinie jest sałatka z rukolą, przepis tutaj viewtopic.php?f=31&t=1800
A hitem w rodzinie jest sałatka z rukolą, przepis tutaj viewtopic.php?f=31&t=1800
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia