Sos słodko-kwaśny

ODPOWIEDZ
Sweety

Sos słodko-kwaśny

Post autor: Sweety » 07 wrz 2017, 18:30

Składniki
3 kg pomidorów (najlepsze te podłużne, ja używam Limę albo rzymskie)
1 kg cebuli
1 kg papryki (najlepiej mieszana, kolorowa)
puszka ananasów łącznie z syropem
puszka kukurydzy
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka curry
2 łyżki soli
10 ząbków czosnku
pół łyżeczki chilli w proszku
2,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10 %
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do pomidorów razem z solą i gotować około 1 godzinę.
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, Wymieszać z pokrojonym ananasem i kukurydzą. Dodać do gotujących się pomidorów z cebulą i gotować całość około pół godziny. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek przez praskę.
Syrop z ananasów, mąka ziemniaczana, składniki przyprawowe, ocet, cukier, wymieszać w misce, dodać do gotujących się warzyw. Chwilę pogotować (około 5 min), zmniejszyć płomień, gotujące się nakładać do słoików.
Słoiki szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”