Pasztet z fasoli i kasz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10305
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Pasztet z fasoli i kasz

Post autor: Maliola » 12 kwie 2017, 15:18

2 szkl. fasoli
po ½ szkl. pęczaku i kaszy gryczanej
1 szkl. płatków owsianych (nie błyskawicznych)
4 cebule
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
3-4 ząbki czosnku
3-4 jajka (niekoniecznie, ja często zapominam dać i i tak wychodzi dobrze)
3-4 łyżki oleju
5 dag drożdży
1 pęczek natki
suszony majeranek, sól, pieprz

Fasolę zalej wodą i odstaw na noc. Ugotuj - -oddzielnie – pęczak i kaszę gryczaną. Fasolę odcedź, zalej świeżą wodą, ugotuj.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj warzywa starte na grubej tarce, uduś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj rozkruszone drożdże, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż drożdże się rozpłyną.
Ostudź kaszę i fasolę, przepuść przez maszynkę do mięsa. Wymieszaj z warzywami, płatkami owsianymi, jajkami i posiekaną natką. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem – masa powinna mieć wyraźny, zdecydowany smak. Przełóż ją do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub manną!) formy (nie do pełna, bo pasztet rośnie w trakcie pieczenia). Piecz godzinę w temp. 180 stopni C. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Pasztet z fasoli i kasz

Post autor: Barabella » 04 kwie 2020, 15:20

Olu jak długo pieczesz? Siedzi już godzinę i nic nie rośnie......
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 14222
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Pasztet z fasoli i kasz

Post autor: Mila » 04 kwie 2020, 15:41

Olu, jaką foremkę napełniasz? Keksówkę czy większą?

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10305
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Pasztet z fasoli i kasz

Post autor: Maliola » 04 kwie 2020, 20:12

Dziewczyny, sorry ale nie widziałam Waszych pytań. A w ogóle to nie pamiętam tego przepisu :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”