Pasztet z soczewicy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10304
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Pasztet z soczewicy

Post autor: Maliola » 12 kwie 2017, 15:16

Pasztet subtelny w smaku i przyjemnie wilgotny
• 1 ½ szklanki zielonej soczewicy
• 2 szklanki posiekanej cebuli
• 1 mała czerwona papryka
• 1 duży ząbek czosnku
• 4 łyżki oliwy z oliwek do duszenia cebuli
• 1 ½ łyżeczki bazylii
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 1 łyżeczka soli
Cebulę zeszklić na oliwie. Soczewicę zmielić i wsypać do 3 ½ szklanki gotującej się wody.
Wymieszać najlepiej trzepaczką, dodać cebulę i całość zblendować. Dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość dokładnie wymieszać. Delikatnie zblendować. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszać.
Foremkę wysmarować oliwą i przełożyć przygotowaną masę.
Wstawić do rozgrzanego do temperatury 170 st.C piekarnika z termobiegiem i piec około 45 min.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Pasztet z soczewicy

Post autor: Barabella » 31 mar 2020, 10:15

Jaką foremka z tego przepisu wychodzi?
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10304
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Pasztet z soczewicy

Post autor: Maliola » 31 mar 2020, 10:31

Basiu o ile pamiętam, taka jedna nie za duża keksówka.
Ja pasztety też tak robię, że za jednym bałąganem więcej masy i nie upieczoną mroże już w keksówce - takiej foremce aluminiowej kupionej - one są mniejsze, więc jedna porcja na już, druga do zamrażalki, potem nie rozmrażam tylko taki zamrożony do piekarnika.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Pasztet z soczewicy

Post autor: Barabella » 31 mar 2020, 11:42

Dzięki :mrgreen:
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”