Pasztet szpinakowy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10304
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Pasztet szpinakowy

Post autor: Maliola » 12 kwie 2017, 15:15

Składniki
(na formę o średnicy 16 cm)
1 szklanka migdałów (najchętniej bez skórki, ale mogą być z)
3/4 szklanki kaszy jaglanej
ok 800 g mrożonego szpinaku lub podwójna ilość świeżego
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka curry
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie
Migdały moczę na noc, płuczę i blenduję. Kaszę przelewam wrzątkiem, płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:3, gdzie 1 to kasza, zagotowuję, zmniejszam płomień na mały i gotuję z dodatkiem niewielkiej ilości soli 7-8 minut (kasza ma być ugotowana i mokra), przerzucam do blendera i miksuję na budyń.
Szpinak rozmrażam, na drobnym sitku odciskam nieco wodę (ma być zwarty, ale wilgotny), wyrzucam na rozgrzany na patelni olej, smażę chwilkę, sypię gałkę, curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól (ok łyżeczki), zestawiam z ognia. Mieszam z kaszą i migdałami, w tym miejscu w razie potrzeby należy masę doprawić, powinna być lekko przeprzyprawiona. Wkładam do lekko natłuszczonej formy i piekę w nagrzanym piekarniku- 40 min. (+/-), trzeba sprawdzać patyczkiem czy po wbiciu w masę pozostanie suchy. Kroję po wystudzeniu. Smacznego!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”