Ogórki "na ostro".

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klarysa
Zadomowiony
Posty: 7374
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:23

Ogórki "na ostro".

Post autor: klarysa » 19 wrz 2017, 17:51

2,5kg ogórków (ze skórką) pokroić w plastry
0,5kg cebuli pokroić w piórka
1 czosnek (spora główka) przepuścić przez praskę
1,5 szklanki octu
1 łyżka papryki chili
4 łyżki soli
6 łyżek oleju
70 dkg cukru

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, zostawić na 24h w naczyniu.
Przełożyć do słoików.
Sałatka nie wymaga pasteryzacji.

Ps. Doczytałam. Trochę podobne do "krokodyli'. Można jednak wykorzystać większe ogórki :D .
Justyna :heej:

"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1

Za miedzą

paputowy dom

Re: Ogórki "na ostro".

Post autor: paputowy dom » 19 wrz 2017, 20:34

U mnie pod nazwą "ogórki po meksykańsku". Różnica w tym,że pokrojone ogórki obsypuję solą i zostawiam na noc.
Następnego dnia odsączam dokładnie i dodaję składniki jak w przepisie Justynki (już bez soli). Tutaj też modyfikacja bo cukier rozpuszczam w occie i doprowadzam do wrzenia a w osobnym garnku podgrzewam też olej. Gorącymi płynami polewam ogórki. Nie pasteryzuję.

Awatar użytkownika
klarysa
Zadomowiony
Posty: 7374
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:23

Re: Ogórki "na ostro".

Post autor: klarysa » 20 wrz 2017, 17:57

Ogórki "na ostro" już w słoikach.
2,5kg ogórków to 8 słoików 0,75l sałatki.
Dosyć pikantne. Pychota.
Będę obserwowała jak leżakują.

Paputku, to pewnie jedna z wielu wariacji na temat.
Justyna :heej:

"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1

Za miedzą

Awatar użytkownika
Keetee
Zadomowiony
Posty: 3859
Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50

Re: Ogórki "na ostro".

Post autor: Keetee » 09 sie 2018, 17:51

Dziewczynki...a te plastry to jakiej grubości mają być ?
Bądź dobrej myśli, bo po co być złej 😉 Dorota
bieżący wątek
poprzedni wątek

Awatar użytkownika
Ryszan
Zadomowiony
Posty: 2572
Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
Lokalizacja: Łódź

Re: Ogórki "na ostro".

Post autor: Ryszan » 09 sie 2018, 18:04

Keetee pisze:
09 sie 2018, 17:51
Dziewczynki...a te plastry to jakiej grubości mają być ?
Dorotko ja lubię cienkie plasterki, szatkuję na takiej szatkownicy
P1040152.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Keetee
Zadomowiony
Posty: 3859
Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50

Re: Ogórki "na ostro".

Post autor: Keetee » 09 sie 2018, 18:12

Dzięki Aniu :buzki: Podskoczę po ogóraski w niedzielę na targ i zadziałam :okok:
Bądź dobrej myśli, bo po co być złej 😉 Dorota
bieżący wątek
poprzedni wątek

Awatar użytkownika
Ryszan
Zadomowiony
Posty: 2572
Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
Lokalizacja: Łódź

Re: Ogórki "na ostro".

Post autor: Ryszan » 09 sie 2018, 18:13

Keetee pisze:
09 sie 2018, 18:12
Dzięki Aniu :buzki: Podskoczę po ogóraski w niedzielę na targ i zadziałam :okok:
:buzki:

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10307
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Ogórki "na ostro".

Post autor: Maliola » 10 sie 2018, 11:33

Justynko-Klaryso - ale tak całkiem bez pasteryzacji, czy zalewa/olej mają być gorące?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”