Strona 1 z 1

Kokosówka

: 10 mar 2017, 21:56
autor: constancja
Składniki:

- 1l alkoholu >40% ( ja biorę 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody)
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1l mleka uht 3,2%
- 400 g wiórków kokosowych
- duże opakowanie cukru waniliowego.

Mleka, alkohol i cukier waniliowy dobrze wymieszać, wymiksować. Zalać płynem wiórki kokosowe i wstawić zakręcone naczynie do lodówki na co najmniej tydzień. Codziennie potrząsać zawartością. Po 7 -10 dniach zlać nalewkę, kokos porządnie wycisnąć przez gazę w celu odzyskania maksymalnie cennego płynu. Porozlewać do butelek. Wiórki kokosowe pakuję do pudełeczka i zamrażam. Wykorzystuję do ciast i deserów.
Nalewka jest krótkoterminowa! Przechowywać do miesiąca w chłodnym i ciemnym miejscu.
U mnie nigdy nie stoi dłużej niż 2 tygodnie i to solidnie pilnowana. :mrgreen:

Ważna uwaga!
Z powyższych proporcji naleweczka wychodzi bardzo łagodna.... typowo babski trunek. Mocy niewiele ale całkiem dobrze poniewiera. Jak ktoś woli mocniejszą to wystarczy zwiększyć ilość alkoholu kosztem niewielkiej ilości mleka.