Likier pomarańczowo-kawowy, tzw. Likier 44
: 10 mar 2017, 21:51
Widziałam, że Pat ma ochotę na pomarańczowy. No to mi się przypomniało. Zaczerpnęłam ten przepis z jakiegoś programu o kuchni francuskiej w Kanadzie.
Składniki:
wódka 0,75 lub 1 l
44 ziarenka kawy
44 kostki cukru (= ok. 200 - 220 gr)
duża pomarańcza
Pomarańczę sparzyć i wyszorować.
Ponakłuwać czubkiem noża i naszpikować otworki ziarnkami kawy.
Wrzucić do wystarczająco szerokiego słoika, zalać wódką, dodać cukier. Potrząsnąć.
Odstawić w ciemne miejsce na 44 dni i dość często potrząsać.
Składniki:
wódka 0,75 lub 1 l
44 ziarenka kawy
44 kostki cukru (= ok. 200 - 220 gr)
duża pomarańcza
Pomarańczę sparzyć i wyszorować.
Ponakłuwać czubkiem noża i naszpikować otworki ziarnkami kawy.
Wrzucić do wystarczająco szerokiego słoika, zalać wódką, dodać cukier. Potrząsnąć.
Odstawić w ciemne miejsce na 44 dni i dość często potrząsać.