Składniki
1 duża pomarańcza,
1 litr czystej białej wódki,
kilka goździków,
250 g cukru w kostkach
Wykonanie
1. Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru, mieszać, dopóki się nie rozpuszczą.
2. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć.
3. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach, by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
4. W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od intensywności aromatu, jaką chcemy uzyskać.
5. Pomarańczę podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
6. Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 1 miesiąc.
Ważne żeby pomarańcza nie dotykała wody. Alkohol paruje do niej a potem się skrapla. Stąd niepowtarzalny smak i aromat i niezwykła przejrzystość trunku. Ja osobiście lubię wódki wytrawne dlatego też daję mnie cukru niż jest w przepisie. a dosłodzić przecież zawsze można.
Podobnie można robić inne owoce.Nie tylko cytrusowe. Sposób ten polecam szczególnie do robienia nalewek z owoców miękkich, typu maliny, jeżyny, które ciężko przefiltrować. Wieszam wówczas takie owoce w woreczku z gazy.
Nalewka "wisielec"
- Rabarbara
- Zadomowiony
- Posty: 311
- Rejestracja: 21 mar 2017, 9:48
Re: Nalewka "wisielec"
Moja córka robiła z gruszką i zamiast cukru był miód wielokwiat.Też pyszne
"Czas jest jak rzeka. Nie możesz dotknąć tej samej wody dwa razy, ponieważ przepłynęła i nigdy nie wróci."
Barbara
„” Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Barbara
„” Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
-
- Skrytoczytacz
- Posty: 15
- Rejestracja: 05 mar 2018, 19:26
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nalewka "wisielec"
Nie wiedziałam, że nasza pomarańczówka się wisielec nazywa pycha potwierdzam. Ciekawy pomysł też gruszką i miodem, a robiłyście zamiast goździków to nadziewa się pomarańczę ziarnkami kawy? Bardzo ciekawy smak wtedy wychodzi.
Pozdrawiam,
Marzenia
Marzenia