Tort orzechowy siostry R.
: 23 lut 2024, 10:59
Ciasto:
-25 dkg mąki
-12 dkg miodu (rozpuścić)
-12 dkg cukru pudru
-10 dkg zmielonych orzechów włoskich
-1 żółtko
-1 całe jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
Zagnieść ciasto, rozwałkować jak na makaron. Upiec 4-5 placków. Piec ok. 10 min w temp. 200C. Placki po upieczeniu są dość twarde. Zmiękną po przełożeniu masą. Ciasto się trochę klei (miód) i może być łatwiej wykleić ciastem spód od tortownicy niż je rozwałkować.
Masa:
-2 kostki masła
-3 żółtka
-10 dkg mielonych orzechów
-0,25 l gęstej śmietany
-sok z 1 cytryny
-cukier puder do smaku
Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać orzechy. Śmietanę dodawać po dwie łyżki i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Masą przełożyć placki najlepiej dzień a nawet dwa przed podaniem.
-25 dkg mąki
-12 dkg miodu (rozpuścić)
-12 dkg cukru pudru
-10 dkg zmielonych orzechów włoskich
-1 żółtko
-1 całe jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
Zagnieść ciasto, rozwałkować jak na makaron. Upiec 4-5 placków. Piec ok. 10 min w temp. 200C. Placki po upieczeniu są dość twarde. Zmiękną po przełożeniu masą. Ciasto się trochę klei (miód) i może być łatwiej wykleić ciastem spód od tortownicy niż je rozwałkować.
Masa:
-2 kostki masła
-3 żółtka
-10 dkg mielonych orzechów
-0,25 l gęstej śmietany
-sok z 1 cytryny
-cukier puder do smaku
Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać orzechy. Śmietanę dodawać po dwie łyżki i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Masą przełożyć placki najlepiej dzień a nawet dwa przed podaniem.