Tort orzechowy siostry R.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony
Posty: 6483
Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49

Tort orzechowy siostry R.

Post autor: urazka » 23 lut 2024, 10:59

Ciasto:
-25 dkg mąki
-12 dkg miodu (rozpuścić)
-12 dkg cukru pudru
-10 dkg zmielonych orzechów włoskich
-1 żółtko
-1 całe jajko
- 1 płaska łyżeczka sody

Zagnieść ciasto, rozwałkować jak na makaron. Upiec 4-5 placków. Piec ok. 10 min w temp. 200C. Placki po upieczeniu są dość twarde. Zmiękną po przełożeniu masą. Ciasto się trochę klei (miód) i może być łatwiej wykleić ciastem spód od tortownicy niż je rozwałkować.

Masa:
-2 kostki masła
-3 żółtka
-10 dkg mielonych orzechów
-0,25 l gęstej śmietany
-sok z 1 cytryny
-cukier puder do smaku

Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać orzechy. Śmietanę dodawać po dwie łyżki i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Masą przełożyć placki najlepiej dzień a nawet dwa przed podaniem.
Pozdrawiam, Janina

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22412
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Tort orzechowy siostry R.

Post autor: survivor26 » 23 lut 2024, 11:19

Brzmi bosko, jeśli się zapomni o kaloriach ;)

Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony
Posty: 6483
Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49

Re: Tort orzechowy siostry R.

Post autor: urazka » 23 lut 2024, 11:34

Smakuje też bosko mimo, że ten wypiek jest taki pracochłonny. Należy mieć na uwadze, że mocno chłonie zapachy. Nie zapomnę jak przed Wielkanocą przesiąkł wędzonką, gdy bez pomyślunku wstawiłam go do lodówki gdzie urzędowała wędzona szynka. Nie nadawał się do jedzenia.
Pozdrawiam, Janina

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9050
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Tort orzechowy siostry R.

Post autor: edulkot » 23 lut 2024, 13:35

Janeczko :buzki:

Bardzo kaloryczny i słodki, robiłam podobny tylko mniej słodyczy. Z czasem w kremie ograniczyłam masło prawie do minimum. Orzechy włoskie mają specyficzną goryczkę i pamiętam że gdzieś trafiłam na przepis żeby mielone orzechy sparzyć wrzącym mlekiem lub wodą, to był bardzo dobry ruch bo tracą goryczkę a smak orzechowy pozostaje. Wtedy potrzeba mniej masła żeby wyszedł dobry krem.
Takie ciasto bo robiłam przeważnie na blasze było na Boże Narodzenie.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”