Torcik orzechowy bez mąki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10418
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Torcik orzechowy bez mąki

Post autor: Maliola » 21 lut 2024, 16:05

Torcik orzechowy bez mąki
SKŁADNIKI
• Biszkopt orzechowy
• 15 dag zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
• 3 jajka
• 6 – 8 łyżek drobnego cukru
• Szczypta soli
• Łyżeczka proszku do pieczenia
KREM ORZECHOWY:
• Pół litra śmietany kremówki 36 proc.
• 15 dag zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych albo włoskich
• Cukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 4 – 5 łyżek cukru pudru
• Do dekoracji: kakao, połówki orzechów, płatki migdałów
Biszkopt:
Dwa żółtka i jedno całe jajko ubijamy z częścią cukru na puszystą masę (zostawiamy ok. 2 łyżki cukru)
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym – nadal ubijając – dodajemy pozostały cukier
Delikatnie mieszamy pianę z masą z jajek i cukru, dodajemy orzechy i proszek do pieczenia
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Wystudzony biszkopt przekrajamy na dwa krążki
Krem orzechowy
Dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia (również powinno być zimne). Wsypujemy orzechy, cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt i ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta
Kremem przekładamy krążki biszkoptu, smarujemy boki i wierzch. Torcik można oprószyć kakao i udekorować połówkami orzechów lub płatkami migdałowymi
Torcik schładzamy w lodówce (dzięki temu krem dodatkowo zgęstnieje)

Nie wiem czy ten krem nie powinien być taki tradycyjny maślany


ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”