Ciasto czekoladowe z powidłami

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agapa
Zadomowiony
Posty: 1092
Rejestracja: 21 mar 2017, 15:59

Ciasto czekoladowe z powidłami

Post autor: Agapa » 04 gru 2022, 20:34

Ciasto czekoladowe z powidłami

1 jajko
100 g cukru (około 3/4 szklanki)
2 szklanki mąki (300g)
3 łyżki kakao
100 ml oleju
1 czubata łyżka sody
200 ml mleka
150 g powideł (u mnie 3 czubate łyżki)

Jajko ubić z cukrem, dodać olej i powidła, i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Do masy dodawać stopniowo mleko oraz wymieszane i osiane suche składniki, po trochu i mieszając. Przełożyć do foremki, (u mnie jest tortownica o średnicy 26cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45minut w 180*C, z nagrzewem góra-dół. Po upieczeniu oprószyć pudrem lub polać polewą z gorzkiej czekolady
Polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3-4 lyzki śmietanki
Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w podgrzanej śmietance, lekko ostudzić i wylać na ciasto

Uwagi:
1, Ja piekłam około godziny, po pierwszych 15 minutach obniżyłam temperaturę do 160*C
2. W tortownicy ciasto mi pękło, by tego uniknąć warto po 15-20 minutach naciąć na środku niezbyt głęboko.
3. Ciasto wyszło mi wysokie tak na 4/5 tortownicy, po ostudzeniu przekroiłam placek i posmarowałam dżemem. (Raz powidłami, a kolejny raz dżemem malinowym)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie
Aga

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”