Ciasto drożdżowe samo-robiące

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15389
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Ciasto drożdżowe samo-robiące

Post autor: Barabella » 06 maja 2020, 12:42

Drożdżowe spędzało mi sen z oczu..... Nie umiem i nic na to nie poradzę. Jedynie do makowca, który bardzo rzadko robię, to się udaje. I wreszcie trafiłam w sieci na takie dla nygusów. Już trzecią blachę będę piekła, bo przepyszne jest :02icon_mryellow:


Składniki:
10 dag drożdży,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
4 jajka,
5 szklanek mąki (koniecznie przesiać)
1 cukier waniliowy
szczypta soli
owoce - w większych kawałkach, nie tarte.


Na dno miski pokruszyć drożdże, wsypać na to cukier, mleko (lekko podgrzane ), olej. Roztrzepać jajka, wylać na w/w składniki, na to mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Nie mieszamy!

Zostawić na 2-3 godziny, dopiero po tym czasie wymieszać mikserem całość.

Wyłożyć na blachę. Ciasto ma sporo tłuszczu, nie wymaga papieru do pieczenia. Tak jest w przepisie. Ja tradycyjnie wysmarowałam i tartą bułką obsypałam.

Na wierzch wsypać ulubione owoce. Z jabłkami jest przepyszne.

Przygotować kruszonkę.
Masło 100g
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystko razem zagnieść, i pokruszyć na wierzch. Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 C (góra i dół).
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale jak dla mnie to przesada.

Smacznego :mrgreen:
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 14374
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Ciasto drożdżowe samo-robiące

Post autor: Mila » 06 maja 2020, 15:03

Z pewnością wypróbuję :041:
Bo ja na ogół robię topielca, też nie ma mowy, żeby się nie udało.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15389
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Ciasto drożdżowe samo-robiące

Post autor: Barabella » 09 maja 2020, 18:25

received_260593668426400.jpeg

Po 30 minutach w nie nagrzanym piekarniku :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10417
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Ciasto drożdżowe samo-robiące

Post autor: Maliola » 09 maja 2020, 20:41

Basiu chyba jutro rano wstanę, nastawię to ciasto o 6 i o 9 do piekarnika. Wygląda mega smakowicie.

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9050
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Ciasto drożdżowe samo-robiące

Post autor: edulkot » 15 lis 2020, 14:44

A ja zrobiłam dzisiaj, zapomniałam przełączyć z termoobiegu i się troszkę przypiekło. Jak smakuje napisze później.
Nie dość że przypieczone to wyschnięte, zdecydowanie nie wolno zostawiać nowego ciasta samego bez kontroli.
No i jak dla mnie za słodkie, następnym razem będę kontrolować i dam mniej cukru.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”