Torcik bezowy

ODPOWIEDZ
maria57

Torcik bezowy

Post autor: maria57 » 10 mar 2017, 20:55

Beza:
6 białek (moje były dosyć małe wiec dałam 7)
szczypta soli
300g cukru (ja daje zawsze kryształ, nie puder)
1 łyżeczka octu winnego (dałam 1/2 łyżeczki zwykłego 10%, bo innego nie miałam)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem;
250g serka mascarpone
2 op. (po 200g) śmietanki 30%, ja lubię firmy zott, bo się świetnie ubija

Do białek dodać sól i ubijać mikserem, aż będą sztywne. Do tak ubitych białek dodać cukier, ubijać aż cukier się rozpuści, a beza będzie sztywna i szklista.
Trwać to może ok. 20-30 min robiąc to mikserem ręcznym, u mnie krócej to trwa, ok 15 min, bo ubijam robotem Mumem. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę.
Można upiec jedną grubszą bezę, ale ja wolę dwie cieńsze, które przekładam kremem.
Piekarnik nastawiamy na 120-130 C na termoobieg (to ważne żeby z termoobiegiem, bo równomiernie się suszą).
Piekę oba placki bezowe równocześnie w piekarniku, zmieniając co 1/2 godz miejscami, czyli ta z dołu idzie na górę i odwrotnie.
Piekę na drugim i piątym poziomie (piekarnik Amika) przez 1 i 1/2 godz. na papierze do pieczenia (papieru nie smaruję niczym, beza pięknie się odkleja po upieczeniu).

Jak poznać czy beza już upieczona? Ja oceniam na wyczucie, tzn. dotykam palcem. Jak beza po 1 1/2 godz jest twarda - krucha, a nie miękka poddająca się pod palcem (trudno mi to wyjaśnić) to znaczy, że upieczona.
Zawsze piekę dwa blaty, więc nie mam doświadczenia jak z grubszym blatem by było. Wydaje mi się, że ciut dłużej należałoby suszyć.

Poszarpane brzegi widoczne na zdjęciu są celowo zrobione, aby ładniej wyglądały tzn. nakładając surową bezę nie wygładzasz tylko byle jak maziasz. Po upieczeniu dobrze jest zostawić bezę do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

Krem
serek mascarpone ubić mikserem przez parę minut, nst. wlać cała śmietankę i ubijać aż krem będzie sztywny, ale uważać aby masła nie zrobić.
Tak przygotowanym kremem przełożyć blaty bezowe najlepiej jakieś 2-3 godz. przed podaniem (owoce dowolne, najlepiej sezonowe).

Niektórzy to robią np. na noc i do lodówki wstawiają, ale ja lubię chrupiącą bezę, a wiadomo że beza łapie wilgoć ze śmietany i po jakimś czasie nie jest już chrupiąca.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maria57

Torcik bezowy wersja kawowa

Post autor: maria57 » 10 mar 2017, 20:57

Do ubitej bezy dodajemy 1/2 szkl. pokrojonych drobno orzechów i dokładnie, delikatnie mieszamy łyżką
Pieczemy identycznie jak wyżej.

Krem kawowy

w trakcie ubijania śmietany z serkiem maskarpone (jak wyżej) dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Torcik dekorujemy wiśniami kandyzowanymi (jak na zdjęciu), lub orzechami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”