Strona 1 z 1

Crumble czyli owoce pod kruszonką

: 22 wrz 2018, 12:55
autor: MaGorzatka
To typowy letni deser, który robię "na oko" i taki też będzie ten przepis.
Jako baza użyte mogą być dowolne owoce - wymieszane w różnych proporcjach jabłka, śliwki, borówki, maliny, gruszki i co tam kto ma.

Owoce (mniejsze w całości, a większe rozdrobnione) wkładam do rondelka i na ok. 1 kg owoców dodaję łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszam to wszystko porządnie i zostawiam na godzinkę.
Jak trochę puści sok, to znów mieszam i podgrzewam prawie do zagotowania, no w każdym razie do momentu, kiedy obecność mąki ziemniaczanej da nam efekt takiego niby-kisielku.
Wykładam potem te owoce do tortownicy, dowolnej foremki lub naczynia żaroodpornego, posypuję troszkę suchymi płatkami owsianymi i płatkami migdałów, a na wierzch rozsypuję kruszonkę, zrobioną z mąki i cukru pudru (w równych ilościach), zagniecionych z masłem.
Piekę crumble w 180 stopniach z termoobiegiem około pół godziny, zresztą najlepiej obserwować kolor kruszonki :)

Przepis można modyfikować, bo przecież możemy zrobić małą foremkę lub wielką blachę i wtedy potrzebujemy inną ilość kruszonki. Kruszonka powinna pokrywać owoce dość szczelnie. Migdały można pominąć lub zastąpić orzechami.
Czasem ten deser wychodzi mi dość rzadki i trzeba go nakładać łyżką, jak ten na zdjęciu poniżej, a czasem bardziej zwarty i bez problemu nakładam łopatką. Zależy to pewnie od tego, jak dużo soku puszczą owoce.
0749.JPG

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

: 14 sty 2019, 9:32
autor: Keetee
Uwielbiam ten deser z łychą lodów :mniam:

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

: 29 maja 2019, 22:18
autor: MaGorzatka
Potrzebuję przepisu na kruszonkę bez cukru, bez mąki i bez masła. Mam taki luźny pomysł:
-zamiast mąki: mąka kokosowa plus płatki owsiane plus orzechy włoskie
-zamiast cukru: erytrol lub ksylitol (nigdy nie używałam, nie znam!)
-zamiast masła: olej kokosowy

Czy to się da zagnieść? Czy z tego będzie kruszonka?
Ratunku.

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

: 30 maja 2019, 12:18
autor: zuzanna2418
Małgoś, a może zamiast ksylitolu to miód? Albo syrop klonowy? czy one też niedobre?
Koleżanka coś takiego kiedyś robiła, ale kruszonki nie robiła tak jak normalnie zagniatając, tylko wrzucała składniki do blendera kielichowego i takim pulsacyjnym trybem je miąchała.

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

: 30 maja 2019, 12:29
autor: Mila
Zapomniałam o tych owocach z kruszonką :o Zaczyna się dobry czas na wypróbowanie :mniam:
Robiłam kruszonkę z płatków owsianych i też blenderem mieszałam.

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

: 30 maja 2019, 17:12
autor: MaGorzatka
Zuziu - i miód i syrop klonowy mają wysoki indeks glikemiczny; kupiłam dziś ksylitol.

Też zrobię w blenderze.

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

: 30 maja 2019, 18:04
autor: survivor26
Czysto teoretycznie, jak jest tłuszcz to powinno się dac. Ewentualnie trochę wody dodać dla rozluźnienia.