Jabłecznik na półkruchym cieście

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15385
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Jabłecznik na półkruchym cieście

Post autor: Barabella » 09 sie 2018, 12:39

Przygotować dużą brytfankę, wysmarować masłem klarowanym i obsypać bułką.

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 masło tłuste półtwarde
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 łyżka czubata jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier i pokrojone masło. Siekać, aż masełko będzie mało widoczne. Dodać pozostałe składniki i szybko ugnieść. Zrobić dwie kulki (3/4 i 1/4). Większa do lodówki, mniejsza do zamrażalnika na czas przygotowania nadzienia.

Owoce:
Jabłka (wiaderko na dużą blachę) obrać i poszatkować lub zetrzeć na dużych oczkach.
1 cukier waniliowy
2 łyżki cynamonu
3 łyżki bułki tartej

Wymieszać.
Na przygotowaną blachę wykleić większą kulę ciasta. Na to wyłożyć masę jabłkową.
Ubić na sztywno (beza) białka z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć łyżką na jabłka. Mniejszą kulę zetrzeć na dużych otworach i posypać na białko.
Piec na 180 C przez 45 minut.
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22122
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Jabłecznik na półkruchym cieście

Post autor: survivor26 » 09 sie 2018, 13:12

Dzięki, Basiu!

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15385
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Jabłecznik na półkruchym cieście

Post autor: Barabella » 09 sie 2018, 15:38

Na gruszkach to powinnaś więcej bułki dać.....
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”