Tarta z masą krówkową

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10389
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Tarta z masą krówkową

Post autor: Maliola » 29 mar 2018, 13:09

Tarta z masą krówkową
Kruche ciasto:
1 szklanka maki krupczatki
1 szklanka maki pszennej
0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
12 dag masła
5 łyżek cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maślanki
zapach waniliowy
szczypta soli
1 jajko
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

Masa:
250 g mascarpone
250 g masy krówkowej kajmakowej (Gostyń)
2 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego
szczypta soli
Serek zmiksować z masą krówkową, jajkami, budyniem i szczyptą soli.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.
Krem wylać na ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C. Piec ok. godziny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”