Tradycyjny tort biszkoptowy
Tradycyjny tort biszkoptowy
Kochani, ponieważ na pogaduszkach rozgorzała dyskusja o tortach i masach je pokrywających.
W tym czasie ja właśnie też piekłam tort, to chciałam się z Wami podzielić przepisem i pokazać kilka zdjęć z procesu powstawania tego deseru.
Dlaczego akurat proponuję ten przepis?
Ponieważ
1.Jest bardzo łatwy do zrobienia.
2. Zawsze się udaje. Przepis wielokrotnie sprawdzony.
3.Składa się z małej listy składników.
4.Nie zawiera sztucznych dodatków, typu;proszek do pieczenia, olejki, aromaty.
5. Biszkopt, który jest podstawą tego tortu, pachnie tak jak kiedyś pachniały prawdziwe biszkopty.
Żeby go zrobić, potrzebujemy tylko; jajka, mąkę i cukier.
Biszkopt ten jest również bardzo dobrą bazą do Tiramisu i letnich ciast owocowych.
6.Biszkopt nie opada i nie trzeba go robić z aptekarską dokładnością.
7. Tort jest lekki, nie zawiera masła, ani margaryny. Jedyny tłuszcz to ten zawarty w śmietanie.
Ale 36 proc. to nie 90.
8. Krem to 3 składniki; śmietana kremówka i serek maskarpone, trochę cukru.
9.Szybko się robi, szybko się piecze
10.Jest tradycyjny i bardzo smaczny. W zależności od preferencji smakowych, można go dowolnie modyfikować.
A jak się go robi?
Składniki na biszkopt.
-6 jajek. Osobno żółtka i osobno białka.
-180g cukru i 1 op.cukru waniliowego.
-120gmąki pszennej
-80gmąki ziemniaczanej.
1.Włączyć piekarnik na 180 st, bez obiegu, ale góra i dół.
2.Utrzeć żółtka z połową cukru i z cukrem waniliowym.
3.Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
4.Pianę z białek ułożyć na utartych żółtkach. Posypywać zmieszanymi razem mąkami i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
5.Masę biszkoptową wyłożyć do posypanej bułką tartą dużej tortownicy.
Przepis jest na duży tort. Jeśli mamy małą tortownicę, lub chcemy zrobić mały torcik, to zróbmy z połowy składników.
6. Pieczemy w 180 st. około 30 min.(na złoty kolor, taki jak mają biszkopty)
Biszkopt po upieczeniu powinien mieć wysokość tortownicy.
I teraz uwaga!
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, tortownicę z biszkoptem upuszczamy z wysokości ok.60cm
na podłogę. Jeśli mamy kafelki, to podłóżmy jakiś grubszy ręcznik, lub warstwę gazet, aby nie uszkodzić płytek.
Nie bójcie się, nic się z ciastem nie stanie, po prostu nie opadnie, będzie wysokie i puszyste. SPRAWDZONE.
Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, łatwiej się wtedy kroi na 3 warstwy. Ale możemy upiec i po ostudzeniu kroić,
Warstwy biszkoptu możemy przełożyć jakimkolwiek kremem. Każdy z nas ma swój ulubiony.
U mnie najlepiej smakuje krem z bitej śmietany i serka maskarpone.
Na duży tort biorę;
-1litr śmietanki kremówki 36 proc.(dobrze schłodzonej)
-1 serek maskarpone 500g.
-sok z połowy cytryny
-cukier(jak kto lubi, ok pół szklanki)
Śmietanę zakwaszamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier. Ubijamy mikserem. Gdy jest już gęsta dodajemy serek maskarpone i razem mieszamy do połączenia składników.
Kremu wychodzi dużo. Swobodnie starczy do przełożenia warstw tortu i do wykończenia boków tortu.
Można odjąć część i dodać np. pokrojone kawałki brzoskwiń, truskawek, poziomki, jagody, kawałki ananasa, pokruszoną czekoladę. Ten krem jest bardzo uniwersalny, Nadaje się do Tiramisu i do bezy Pavlowej.
Ja lubię środkową warstwę tortu przełożyć dobrym, swojskim dżemem lub konfiturą (dziś jest to konfitura wiśniowa, M lubi.)
Nie można zapomnieć o nasączeniu blatów pączem. Ja nasączam mocno, potrzebuje ok 0,5 litra pączu. Najczęściej jest to przegotowana, zimna , lekko osłodzona woda do której dodaję czystą wódkę lub spirytus. Unikam rumu i wódek smakowych.
Smak tortu, to przede wszystkim doskonały biszkopt, świeża śmietana, czekolada,owoce sezonowe. Szlachetne smaki i czyste zapachy.
Ponieważ dzisiejszy tort jest dla mężczyzny, to kolorystyka wykończenia jest stonowana. Są to rodzynki w czekoladzie i posypka z tartej na tarce gorzkiej czekolady.
Dla wnuśków zwykle posypuję kolorowymi lentilkami.
Kasia lubi z kremem z kawałkami brzoskwiń i przybrany brzoskwiniami.
Zięć natomiast z kremem chałwowym i z orzechami.
Lubię piec i personalizować torty.
Smacznego!
--------------------------------------------------------------------------------
W tym czasie ja właśnie też piekłam tort, to chciałam się z Wami podzielić przepisem i pokazać kilka zdjęć z procesu powstawania tego deseru.
Dlaczego akurat proponuję ten przepis?
Ponieważ
1.Jest bardzo łatwy do zrobienia.
2. Zawsze się udaje. Przepis wielokrotnie sprawdzony.
3.Składa się z małej listy składników.
4.Nie zawiera sztucznych dodatków, typu;proszek do pieczenia, olejki, aromaty.
5. Biszkopt, który jest podstawą tego tortu, pachnie tak jak kiedyś pachniały prawdziwe biszkopty.
Żeby go zrobić, potrzebujemy tylko; jajka, mąkę i cukier.
Biszkopt ten jest również bardzo dobrą bazą do Tiramisu i letnich ciast owocowych.
6.Biszkopt nie opada i nie trzeba go robić z aptekarską dokładnością.
7. Tort jest lekki, nie zawiera masła, ani margaryny. Jedyny tłuszcz to ten zawarty w śmietanie.
Ale 36 proc. to nie 90.
8. Krem to 3 składniki; śmietana kremówka i serek maskarpone, trochę cukru.
9.Szybko się robi, szybko się piecze
10.Jest tradycyjny i bardzo smaczny. W zależności od preferencji smakowych, można go dowolnie modyfikować.
A jak się go robi?
Składniki na biszkopt.
-6 jajek. Osobno żółtka i osobno białka.
-180g cukru i 1 op.cukru waniliowego.
-120gmąki pszennej
-80gmąki ziemniaczanej.
1.Włączyć piekarnik na 180 st, bez obiegu, ale góra i dół.
2.Utrzeć żółtka z połową cukru i z cukrem waniliowym.
3.Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
4.Pianę z białek ułożyć na utartych żółtkach. Posypywać zmieszanymi razem mąkami i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
5.Masę biszkoptową wyłożyć do posypanej bułką tartą dużej tortownicy.
Przepis jest na duży tort. Jeśli mamy małą tortownicę, lub chcemy zrobić mały torcik, to zróbmy z połowy składników.
6. Pieczemy w 180 st. około 30 min.(na złoty kolor, taki jak mają biszkopty)
Biszkopt po upieczeniu powinien mieć wysokość tortownicy.
I teraz uwaga!
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, tortownicę z biszkoptem upuszczamy z wysokości ok.60cm
na podłogę. Jeśli mamy kafelki, to podłóżmy jakiś grubszy ręcznik, lub warstwę gazet, aby nie uszkodzić płytek.
Nie bójcie się, nic się z ciastem nie stanie, po prostu nie opadnie, będzie wysokie i puszyste. SPRAWDZONE.
Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, łatwiej się wtedy kroi na 3 warstwy. Ale możemy upiec i po ostudzeniu kroić,
Warstwy biszkoptu możemy przełożyć jakimkolwiek kremem. Każdy z nas ma swój ulubiony.
U mnie najlepiej smakuje krem z bitej śmietany i serka maskarpone.
Na duży tort biorę;
-1litr śmietanki kremówki 36 proc.(dobrze schłodzonej)
-1 serek maskarpone 500g.
-sok z połowy cytryny
-cukier(jak kto lubi, ok pół szklanki)
Śmietanę zakwaszamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier. Ubijamy mikserem. Gdy jest już gęsta dodajemy serek maskarpone i razem mieszamy do połączenia składników.
Kremu wychodzi dużo. Swobodnie starczy do przełożenia warstw tortu i do wykończenia boków tortu.
Można odjąć część i dodać np. pokrojone kawałki brzoskwiń, truskawek, poziomki, jagody, kawałki ananasa, pokruszoną czekoladę. Ten krem jest bardzo uniwersalny, Nadaje się do Tiramisu i do bezy Pavlowej.
Ja lubię środkową warstwę tortu przełożyć dobrym, swojskim dżemem lub konfiturą (dziś jest to konfitura wiśniowa, M lubi.)
Nie można zapomnieć o nasączeniu blatów pączem. Ja nasączam mocno, potrzebuje ok 0,5 litra pączu. Najczęściej jest to przegotowana, zimna , lekko osłodzona woda do której dodaję czystą wódkę lub spirytus. Unikam rumu i wódek smakowych.
Smak tortu, to przede wszystkim doskonały biszkopt, świeża śmietana, czekolada,owoce sezonowe. Szlachetne smaki i czyste zapachy.
Ponieważ dzisiejszy tort jest dla mężczyzny, to kolorystyka wykończenia jest stonowana. Są to rodzynki w czekoladzie i posypka z tartej na tarce gorzkiej czekolady.
Dla wnuśków zwykle posypuję kolorowymi lentilkami.
Kasia lubi z kremem z kawałkami brzoskwiń i przybrany brzoskwiniami.
Zięć natomiast z kremem chałwowym i z orzechami.
Lubię piec i personalizować torty.
Smacznego!
--------------------------------------------------------------------------------
- Margolcia_K
- Zadomowiony
- Posty: 2053
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:08
- Lokalizacja: Puszcza Notecka nad Wartą
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
A gdzie "obrazki"? Nic mi sie nie pokazuje!
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia
Margolcia
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Margolciu, przy kopiowaniu z mojego wątku, coś poszło nie tak i zdjęcia się nie wyświetlają.
Ja to poprawię, ale mam chorych w domu, więc trochę cierpliwiści
Jeśli nie chcesz czekać, to zapraszam na mój wątek ogrodowy, tam jest dokładnie i ze zdjęciami
Poprawione
Jakaś dobra duszyczka zrobiła to za mnie i już jest.
Bardzo dziękuję.
Ja to poprawię, ale mam chorych w domu, więc trochę cierpliwiści
Jeśli nie chcesz czekać, to zapraszam na mój wątek ogrodowy, tam jest dokładnie i ze zdjęciami
Poprawione
Jakaś dobra duszyczka zrobiła to za mnie i już jest.
Bardzo dziękuję.
- Dysia
- Zadomowiony
- Posty: 3456
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48
- Dysia
- Zadomowiony
- Posty: 3456
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Dzisiaj upiekłam, zrzuciłam i jest taki jak na twoich zdjęciach. Dziękuję.
Edyta
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Witam robię podobny torcik z bitą śmietaną i mrożonym musem truskawkowym. Po prostu pycha
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
To ja dziękuję, że chciałaś Edytko przepis wypróbować i widzę, że jesteś zadowolonaDysia pisze:Dzisiaj upiekłam, zrzuciłam i jest taki jak na twoich zdjęciach. Dziękuję.
Daje mi to poczucie, że coś robię, mam nadzieję, że nie złudne.
- Dysia
- Zadomowiony
- Posty: 3456
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Przyznam się do końca, że tort zrobiłam identyczny jak twój czyli z wiśniami. A na wierzch posypałam kakao i trochę cynamonu. Wyszedł pyszny.
Edyta
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22131
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Wyszedł! Po raz pierwszy raz w życiu wyszedł mi biszkopt, a zepsułam już ze sto dzięki, Danusiu, za przepis, uratował mi życie, bo gnebilo mnie okrutnie, że na komunię podam tradycyjny naleśnik udający tort
- mewa
- Zadomowiony
- Posty: 670
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:24
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Ja z ciast to tylko 3 Bita robię bo wszystko co się piecze opada mi,więc dałam sobie spokój.
Ponieważ Wika ma urodziny postanowiłam zamiast kupnego tortu podać na stół torcik z tego przepisu.Dziś mam zamiar upiec biszkopt ale zagubiłam się przy nasączeniu blatów.
Ile tej wódki lub spirytusu dodać na 0.5 litra wody?.Nie lubię " mocno" nasączonych ciast ,nawet cukierków z alkoholem nie lubię...
Ja wiem, że nasączanie dopiero jutro ale wolę zapytać już dziś.
Ponieważ Wika ma urodziny postanowiłam zamiast kupnego tortu podać na stół torcik z tego przepisu.Dziś mam zamiar upiec biszkopt ale zagubiłam się przy nasączeniu blatów.
Ile tej wódki lub spirytusu dodać na 0.5 litra wody?.Nie lubię " mocno" nasączonych ciast ,nawet cukierków z alkoholem nie lubię...
Ja wiem, że nasączanie dopiero jutro ale wolę zapytać już dziś.
- boryna
- Administrator
- Posty: 11996
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Jak nie lubisz tak nasączanych, to możesz zmieszać "na oko" sok z cytryny z wodą i cukrem. Nawet samą wodę z cukrem. Po prostu chodzi o to, żeby biszkopt był lekko wilgotny. A rzucanie nim rzeczywiście pomaga i skubany nie opada .
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Ewo, ja też nie lubię mocno nasączanych tortów ale warto jednak trochę ten biszkopt nawilżyć, bo jest wtedy smaczniejszy i ładnie scala się z masą. Jako poncz dobrze się spisze również sok owocowy, zwłaszcza gdy w torcie są owoce, bo ładnie podkreśla owocowy smak całości. Sok może być rozcieńczony wodą, ale wtedy dobrze jest go nieco dosłodzić. Do biszkoptów kakaowych każdy sok będzie dobry ale do jasnego biszkoptu dodaję tylko pomarańczowy, żeby uniknąć zabarwienia. Do tortu z masą czekoladową dobrze będzie smakował poncz z soku wiśniowego albo z kawy. Tort kajmakowy lubię nasączony słodzonym mlekiem.
Ambrozjo, tort jak marzenie! Wspaniały, puszysty biszkopt!
Ambrozjo, tort jak marzenie! Wspaniały, puszysty biszkopt!
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22131
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Kasiu, a tym mlekiem to jak - tylko mleko z cukrem? Robię dla Flo na komunię tort z masą z białej czekolady i to mleko by mi pasowało...
I drugie pytanie, biszkopt, jak się chwaliłam parę dni temu, wyrósł mi przecudnie i nie opadł, za to, kiedy kroiłam go następnego dnia, to był pierońsko kruchy - kolejne blaty praktycznie sklejałam masą z kawałków - co robię nie tak?
I drugie pytanie, biszkopt, jak się chwaliłam parę dni temu, wyrósł mi przecudnie i nie opadł, za to, kiedy kroiłam go następnego dnia, to był pierońsko kruchy - kolejne blaty praktycznie sklejałam masą z kawałków - co robię nie tak?
- boryna
- Administrator
- Posty: 11996
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
Lepiej jest go pokroić praktycznie od razu, a później poskładać i niech sobie czeka pokrojony.
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22131
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Tradycyjny tort biszkoptowy
O, dzięki Bożenko, tak zrobię. Nie chcę ryzykować z pieczeniem z nieznanego przepisu, żeby zakalec nie wyszedł, ale taki pokruszony też specjalnie elegancko nie wyglądał....