KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE
4 szklanki mąki - mąka zwykła, tortowa
1 ½ kostki masła - teraz są po 200 g kiedyś były po 250, ale to 200 wystarczy i tak bierze więcej mąki niż w przepisie
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
2 żółtka
Cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, żółtka, mąkę z proszkiem, można schłodzić przed robieniem ciasteczek.
Przeważnie robię je przez maszynkę, można też wkrawać kształty, wtedy mocno podsypywać mąką.
Pozostałe białka wykorzystuję do kokosanek - ubijam na sztywną pianę z cukrem i dodaję kokos, aby zagęścić masę, kładę łyżką na posmarowaną blachę albo na papier do pieczenia, muszą się bardziej wysuszyć jak beza, trzeba uważać, bo lubią się przypalać.
Czasami białka mrożę, wtedy wykorzystuję do tortu bezowego.
Przeważnie robię z dwóch, albo minimum półtorej porcji.
Kruche ciasteczka maślane
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10306
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15385
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10306
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Kruche ciasteczka maślane
Basiu jak wszystko na oko, raczej krótko, termoobieg padł mi 3 lata temu, wszystko daję na 180-200 stopni i pilnuję