Tort bezowy Pavlova z owocami
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Tort bezowy Pavlova z owocami
To jeden z moich dwóch ulubionych tortów
Przez to, że jest niesamowicie łatwy , robienie jego sprawia przyjemność
Potrzebujemy na 3 blaty bezowe :
6 białek
375 g drobnego cukru
szczypta soli
( może być trochę skórki cytrynowej)
Do masy :
Dwie duże kubki śmietanki kremówki
duży serek mascarpone
polewa czekoladowa;
Ja robię na oko dodaje w równej części :masło, wodę , cukier (akurat przy Pavlovej zmniejszam ilość) i dobre kakao
na wierzch owoce wszelakie
Białka ubić z ze szczypta soli ,jak będą sztywne stopniowo dodawać cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia
piekarnik rozgrzać do 150 stopni
Pianę dzielimy na 3 części ,nakładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, można wyciskać rękawem, ja nakładam łyżką drewnianą, rysuję sobie wczesniej na papierze te 3 okręgi w rozmiarze mojej największej tortownicy
Pieczemy 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Masa...łatwizna, ubijamy śmietankę, dodajemy stopniowo serek mascarpone i wsio
Teraz przełożyć tylko masą...
Ja przekładam wszystkie warstwy i wierzch ( niektórzy zostawiają suchy wierzch ) i wstawiam na noc do lodówki.
Rano robię masę czekoladową: rozgrzewam podane składniki do połączenia, a potem mieszam aż się wystudzi i polewam wierzch i boki tortu...nie tak całkowicie...lubię jak czekolada ścieka sobie tylko takimi smugami po boczkach a na wierzchu maziam spiralnie .
I tyle, na koniec zostało tylko poszaleć z owocami, jakie tam mamy pod ręką...jadłam z truskawkami, jeżynami, borówkami...wszystkie są pyszne
Re: Tort bezowy Pavlova z owocami
Dorotko wybacz pytania, ale ja w kuchni tylko sprzątam:
Co oznacza "duży kubek" i "duży serek" ? Nie wiem czy ten, który np. widzę na półce w sklepie jest duży czy mały. Ile wagowo?
Co oznacza " w równej części :masło, wodę , cukier (akurat przy Pavlovej zmniejszam ilość) i dobre kakao" Czy to znaczy, że jeśli daję dwie łyżki kakao to wody też dwie łyżki? Co zrobić z łyżkami czubatymi produktów sypkich? Wody raczej tak się nie da...
Jeszcze raz przepraszam za brak rozgarnięcia, ale dla mnie przepis musi być jak dla pięciolatka
Co oznacza "duży kubek" i "duży serek" ? Nie wiem czy ten, który np. widzę na półce w sklepie jest duży czy mały. Ile wagowo?
Co oznacza " w równej części :masło, wodę , cukier (akurat przy Pavlovej zmniejszam ilość) i dobre kakao" Czy to znaczy, że jeśli daję dwie łyżki kakao to wody też dwie łyżki? Co zrobić z łyżkami czubatymi produktów sypkich? Wody raczej tak się nie da...
Jeszcze raz przepraszam za brak rozgarnięcia, ale dla mnie przepis musi być jak dla pięciolatka
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Tort bezowy Pavlova z owocami
Serki mascarpone są przeważnie po 250 g, ja na taki duży tort z 3 blatów biorę podwójny serek ( w niektórych sklepach są takie 500 g ) i dwie duże śmietanki kremówki 330 g
Polewa tak jak mówisz , w równych ilościach masło, woda...cukru daję mniej, bo jak dla mnie wystarczy tej słodyczy potem z bezy . Kakao wystarczy łyżka czubata (Decomorreno np) ,jak chcesz mleczną polewę to możesz dodać śmietankę....ja do tego tortu to taką gorzkawą wolę
To łatwy przepis dasz radę
Polewa tak jak mówisz , w równych ilościach masło, woda...cukru daję mniej, bo jak dla mnie wystarczy tej słodyczy potem z bezy . Kakao wystarczy łyżka czubata (Decomorreno np) ,jak chcesz mleczną polewę to możesz dodać śmietankę....ja do tego tortu to taką gorzkawą wolę
To łatwy przepis dasz radę
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Tort bezowy Pavlova z owocami
...no i jak Smakował U nas była powtórka w sobotę, tylko bez polewy ....pyszota
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Tort bezowy Pavlova z owocami
Dorotko - ja takiego tortu nigdy nie jadłam, ani nie robiłam, a przecież czasem od ciast drożdżowych zostaje mi tyle białek. Wygląda bosko!
Mam pytanie: co to znaczy "piec 45 min"? W jakiej temperaturze, na jakich ustawieniach? Czy z termoobiegiem, czy nie?
Mam obawy, czy mi się bezowe blaty nie przyjarają na żółto, bo chyba powinny być białe...
Mam pytanie: co to znaczy "piec 45 min"? W jakiej temperaturze, na jakich ustawieniach? Czy z termoobiegiem, czy nie?
Mam obawy, czy mi się bezowe blaty nie przyjarają na żółto, bo chyba powinny być białe...
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Tort bezowy Pavlova z owocami
Małgosiu z termoobiegiem
Biała beza to prawdziwa sztuka, moje są kremowe :) albo beżowe :) Nie zawsze wychodzi idealna, najważniejsze to aby cukier dodawać stopniowo aż do całkowitego rozpuszczenia, wtedy ładnie wyrośnie...ale to jak we wszystkim trzeba zacząć i spróbować. Wyczuć piekarnik, bo one działają bardzo różnie .Jak widać że łapie kolorek to zmniejszyć temperaturę. Jak wolisz bezę w całości wypieczoną ( twardą ) to można zmniejszyć temperaturę i jeszcze pół godzinki dosuszyć w 100 stopniach .Albo upiec z innego przepisu...jest ich niemało...Są różne szkoły... jak czytałam pieczenia...nawet 3 godz, ja lubię ten przepis , beza jest chrupiąca z wierzchu a miękka w środku
AAAA można dodać do ubitych już białek kakao i delikatnie wymieszać, najlepiej jak zostaną smugi....taka tez jest pyszna np z malinami
W Twoim przypadku białka grzech zmarnować ...zobaczysz jaka pyszotka
Aha blaty można przechować ,zawinięte szczelnie 2 tygodnie , podobno nawet mrozić
Biała beza to prawdziwa sztuka, moje są kremowe :) albo beżowe :) Nie zawsze wychodzi idealna, najważniejsze to aby cukier dodawać stopniowo aż do całkowitego rozpuszczenia, wtedy ładnie wyrośnie...ale to jak we wszystkim trzeba zacząć i spróbować. Wyczuć piekarnik, bo one działają bardzo różnie .Jak widać że łapie kolorek to zmniejszyć temperaturę. Jak wolisz bezę w całości wypieczoną ( twardą ) to można zmniejszyć temperaturę i jeszcze pół godzinki dosuszyć w 100 stopniach .Albo upiec z innego przepisu...jest ich niemało...Są różne szkoły... jak czytałam pieczenia...nawet 3 godz, ja lubię ten przepis , beza jest chrupiąca z wierzchu a miękka w środku
AAAA można dodać do ubitych już białek kakao i delikatnie wymieszać, najlepiej jak zostaną smugi....taka tez jest pyszna np z malinami
W Twoim przypadku białka grzech zmarnować ...zobaczysz jaka pyszotka
Aha blaty można przechować ,zawinięte szczelnie 2 tygodnie , podobno nawet mrozić