Crumble czyli owoce pod kruszonką

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaGorzatka
Administrator
Posty: 3826
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: MaGorzatka » 22 wrz 2018, 12:55

To typowy letni deser, który robię "na oko" i taki też będzie ten przepis.
Jako baza użyte mogą być dowolne owoce - wymieszane w różnych proporcjach jabłka, śliwki, borówki, maliny, gruszki i co tam kto ma.

Owoce (mniejsze w całości, a większe rozdrobnione) wkładam do rondelka i na ok. 1 kg owoców dodaję łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszam to wszystko porządnie i zostawiam na godzinkę.
Jak trochę puści sok, to znów mieszam i podgrzewam prawie do zagotowania, no w każdym razie do momentu, kiedy obecność mąki ziemniaczanej da nam efekt takiego niby-kisielku.
Wykładam potem te owoce do tortownicy, dowolnej foremki lub naczynia żaroodpornego, posypuję troszkę suchymi płatkami owsianymi i płatkami migdałów, a na wierzch rozsypuję kruszonkę, zrobioną z mąki i cukru pudru (w równych ilościach), zagniecionych z masłem.
Piekę crumble w 180 stopniach z termoobiegiem około pół godziny, zresztą najlepiej obserwować kolor kruszonki :)

Przepis można modyfikować, bo przecież możemy zrobić małą foremkę lub wielką blachę i wtedy potrzebujemy inną ilość kruszonki. Kruszonka powinna pokrywać owoce dość szczelnie. Migdały można pominąć lub zastąpić orzechami.
Czasem ten deser wychodzi mi dość rzadki i trzeba go nakładać łyżką, jak ten na zdjęciu poniżej, a czasem bardziej zwarty i bez problemu nakładam łopatką. Zależy to pewnie od tego, jak dużo soku puszczą owoce.
0749.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Keetee
Zadomowiony
Posty: 3040
Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: Keetee » 14 sty 2019, 9:32

Uwielbiam ten deser z łychą lodów :mniam:
Pozdrawiam wiosennie Dorota
bieżący wątek
poprzedni wątek

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Administrator
Posty: 3826
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: MaGorzatka » 29 maja 2019, 22:18

Potrzebuję przepisu na kruszonkę bez cukru, bez mąki i bez masła. Mam taki luźny pomysł:
-zamiast mąki: mąka kokosowa plus płatki owsiane plus orzechy włoskie
-zamiast cukru: erytrol lub ksylitol (nigdy nie używałam, nie znam!)
-zamiast masła: olej kokosowy

Czy to się da zagnieść? Czy z tego będzie kruszonka?
Ratunku.

Awatar użytkownika
zuzanna2418
Administrator
Posty: 5538
Rejestracja: 08 mar 2017, 12:23
Lokalizacja: Warszawa/Podlasie Pd.

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: zuzanna2418 » 30 maja 2019, 12:18

Małgoś, a może zamiast ksylitolu to miód? Albo syrop klonowy? czy one też niedobre?
Koleżanka coś takiego kiedyś robiła, ale kruszonki nie robiła tak jak normalnie zagniatając, tylko wrzucała składniki do blendera kielichowego i takim pulsacyjnym trybem je miąchała.
Zuzanna
aktualny wątek wiejski, aktualny wątek miejski
W samo sedno
Ogrody dzielą się na dobre i szybko zrobione

Obrazek

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 2385
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: Mila » 30 maja 2019, 12:29

Zapomniałam o tych owocach z kruszonką :o Zaczyna się dobry czas na wypróbowanie :mniam:
Robiłam kruszonkę z płatków owsianych i też blenderem mieszałam.

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Administrator
Posty: 3826
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: MaGorzatka » 30 maja 2019, 17:12

Zuziu - i miód i syrop klonowy mają wysoki indeks glikemiczny; kupiłam dziś ksylitol.

Też zrobię w blenderze.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 7272
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: survivor26 » 30 maja 2019, 18:04

Czysto teoretycznie, jak jest tłuszcz to powinno się dac. Ewentualnie trochę wody dodać dla rozluźnienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”