Malinowa/truskawkowa chmurka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony

Malinowa/truskawkowa chmurka

Post autor: Maliola » 12 cze 2017, 13:08

W oryginale jest malinowa chmurka, zrobiłam z truskawkami i galaretką truskawkową i było OK.
Myślę, że każde tzw. owoce leśne i odpowiednia galaretka byłyby dobre.

BEZA
3 szt. białek jajek
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych - bez migdałów też może być, one lubią się przypalać na bezie

CIASTO
3 szt. żółtek
100 g masła
20 g cukru pudru
170 g migdałów (drobno zmielonych) - moim zdaniem było za mało i dodałam "na oko" mąki

MASA OWOCOWA

500 g malin/truskawek lub innych owoców

3 szt. galaretki (malinowa lub inna w zależności od owoców) każda na 500 ml wody)
3 szklanki wody (wrzącej)

KREM
500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) - na tą blachę dałam 3x200 ml 30 %
250 g sera mascarpone - dałam 2 x250 g
3 łyżki cukru pudru - dałam 4 łyżki plus 2 śmietanfixy
1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

PRZYGOTOWANIE - tylko pozornie skomplikowane :)
Moja rada: Lepiej zacząć od kruchego ze względu na czas pieczenia bezy

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Ubijać do uzyskania błyszczącej piany.
Całość przełożyć do blachy o wymiarach 36 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypać płatkami migdałowymi i piec w temperaturze 140 stopni w pozycji termoobieg przez około godzinę, po czym zostawić ją w piekarniku do wystudzenia aż do następnego dnia (po wystudzeniu piekarnik można uchylić).

Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść i schłodzić w lodówce około 30-40 minut.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o tych samych wymiarach co przy pieczeniu bezy i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.

Ciasto ostudzić i zająć się przygotowaniem galaretki.

W 3 szklankach wrzącej wody rozpuścić 3 galaretki, po czym przestudzić i wymieszać z umytymi malinami.
Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia masy.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki.
Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, po czym dodać do niej także schłodzony serek mascarpone oraz cukier puder wraz z wanilią i chwilkę wymieszać lub ubić mikserem na małych obrotach.
Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć galaretkę przygotowanym powyżej kremem, a na wierzch wyłożyć bezę.
Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej kroi się na drugi dzień.

JEST PYSZNE!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”