Krem do napoleonki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12114
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Krem do napoleonki

Post autor: boryna » 17 kwie 2021, 14:06

20210417_134927_resized.jpg
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka masła
2 całe jajka
4 żółtka
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Odlewamy trochę mleka i mieszamy z jajkami, żółtkami i mąką. Resztę zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Wlewamy masę do wrzącego mleka i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ciepły, ale nie gorący krem wykładam na upieczony wcześniej blat z ciasta francuskiego i przykrywam drugim blatem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7587
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Krem do napoleonki

Post autor: lora » 17 kwie 2021, 21:53

Bożenko! bardzo dziękuję, muszę spróbować jak kupię ciasto francuskie.

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9014
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Krem do napoleonki

Post autor: edulkot » 18 kwie 2021, 8:40

Bożenko taka ilość to wystarcza na wielkość tych kupnych francuskich? Jakby tak jednego placka przeciąć na pół, pół porcji kremu z połową cukru to nie byłoby takie szkodliwe bo szybko by zniknęło.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12114
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Krem do napoleonki

Post autor: boryna » 18 kwie 2021, 8:52

Tak, taką porcję kremu wykładam na taki gotowy blat z ciasta francuskiego. Nie przycinam tych blatów, tylko rozwijam i piekę tak jak są. Tylko trochę nakłuwam widelcem, żeby się za bardzo nie zbiegły. Przy tej ilości kremu otrzymuję wysokość ciasta jak na zdjęciu. Eee no, jajka i mleko nie mogą być szkodliwe :02icon_mryellow: .

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9014
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Krem do napoleonki

Post autor: edulkot » 18 kwie 2021, 12:17

Ale już cukier i mąka tak.
Dziękuję :buzki:
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”