Sernik na zimno Gabrysi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klarysa
Zadomowiony
Posty: 7472
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:23

Sernik na zimno Gabrysi

Post autor: klarysa » 17 cze 2020, 18:47

Tytuł sugeruje, że przepis zapożyczony.
Jest zgoda na dalszy przekaz.
Dla mnie prosty, nie trzeba piec.

Składniki na tradycyjną blachę do ciasta.
(Jeśli robię w okrągłej tortownicy, dzielę na pół).

Składniki:
1.Spód.
-nutella słoik 330g
-herbatniki lub krakersy-200g

Składniki mieszam blenedrem na jednolitą masę, rozkładam równomiernie na spód blachy wyłożonej pergaminem.
Wstawiam do lodówki.

2.Masa serowa
-2-3 całe jaja
-1 szkl. cukru (daję połowę)
-500ml śmietanki 30% lub 36%
-500g serka mascarpone (jeśli chcemy, żeby masa była lżejsza/mniej kaloryczna, nie dajemy lub ograniczamy ilość)
-2 serki waniliowe homogenizowane Maćkowy
-1 opakowanie żelatyny
-3/4 szkl. wody

Żelatynę wsypuję do wody i rozpuszczam w gorącej kąpieli, odstawiam do wystudzenia.
Jaja ubijam z cukrem.
Ubijam śmietankę.
Do masy z jajek dodaję serek waniliowy miksując na wolnych obrotach. Potem w ten sam sposób łączę masę z mascarpne. Następnie dodawana jest przestudzona i dobrze rozpuszczona żelatyna, na koniec delikatnie mieszam z bitą śmietaną.

Całość wylewam na schłodzoną masę stanowiącą spód ciasta.
Blacha ponownie trafia do lodówki.

3. Galaretka z owocami.
-0,5 lita soku
-3 galaretki
-owoce
I tutaj duża dowolność.
W pól litra soku domowej roboty podgrzanym rozpuszczam w nim 3 galaretki. Odstawiam do przestudzenia.

Na masę serową wykładam dowolne owoce (nie rozmrażam), zalewam tężejącą galaretką.
I ponownie do lodówki na 2-3h.

Ps. Oczywiście można przygotować galaretkę zgodnie z przepisem (na wodzie).
Duża swoboda doboru smaków i kolorów.
Justyna :heej:

"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1

Za miedzą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”