Schab faszerowany suszonymi pomidorami.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewamaria
Zadomowiony
Posty: 899
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:30

Schab faszerowany suszonymi pomidorami.

Post autor: ewamaria » 09 gru 2023, 12:54

Składniki
średni kawałek schabu taki około 2 kg
jako nadzienie
ok szklanki pomidorów suszonych odsączonych z oleju i albo w całości albo posiekane
4 spore ząbki czosnku
2 łyżeczki przypraw typu majeranek, tymianek, szałwia lub gotowa do dziczyzny
1 łyżeczka soli.
W tym przepisie nie ma sera ale można dołożyć dla smaku i wyrazistości taka samą ilość fety lub mozzarelli.
Schab przekrawamy ale nie do końca i porządnie nacieramy marynatą

kolejna garść suszonych pomidorów teraz już obowiązkowo posiekana
po łyżeczce soli, czarnego pieprzu, papryki ostrej, łagodnej, wędzonej gdy ktoś nie lubi to majeranek, tymianek lub inne ulubione zioła.
dodać nieco oleju spod pomidorów do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Na schabie ładnie rozkładamy nadzienie, sznurujemy mięso mocno i smarujemy marynatą
do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc
do naczynia żaroodpornego wkładamy schab goły lub w rękawie
goły spryskujemy oliwą a potem polewamy sokami
piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu na 2 godziny
zasada przy każdym mięsie - na każdy kilogram godzina pieczenia.
wokół mięsa układam ziele angielskie, liść laurowy, gałązki rozmarynu,opaloną cebulę i główkę czosnku przekrojoną na pół.
i tyle
Trzeba biec tak szybko jak się potrafi, żeby zostać w tym samym miejscu.

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10417
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Schab faszerowany suszonymi pomidorami.

Post autor: Maliola » 09 gru 2023, 13:14

Super! Dzięki za dokładny opis. Zrobię na święta!

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7369
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Schab faszerowany suszonymi pomidorami.

Post autor: Jolka » 09 gru 2023, 13:49

Mesiu to musi być dobre, dziękuję za przepis.
Suchy schab przy takim załadunku i składzie marynaty pewnie zmienia się w przepyszne mięsko .

Awatar użytkownika
ewamaria
Zadomowiony
Posty: 899
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:30

Re: Schab faszerowany suszonymi pomidorami.

Post autor: ewamaria » 09 gru 2023, 14:46

W rękawie jest bardziej miękki ale i soczysty i na obiad lepszy na gorąco. Goły będzie bardziej chrupiący,zwięzły i na zimno w plastry pokrojony lepszy.
Wszystko zależy od mięsa, wiadomo. Zawsze robi się tak samo i czasem petarda a czasem klapa.
Trzeba biec tak szybko jak się potrafi, żeby zostać w tym samym miejscu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”