Boczek gotowany w łupinach cebuli

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony
Posty: 4619
Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23

Boczek gotowany w łupinach cebuli

Post autor: EwaM » 19 gru 2021, 15:57

Zerżnięte z internetu.
1 kg surowego boczku/ szynki/ karczku
1 cebule
garść łusek cebuli
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren pieprzu
ziele angielskie
2 łyżeczki soli
dodałam jeszcze kawałek suszonej ostrej papryczki
oraz:
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku.
do posmarowania po ugotowaniu


Cebulę, czosnek i łupiny umyć, warzywa rozkroić i wrzucić wszystko z przyprawami do garnka z wodą. Po zagotowaniu włożyć mięso, dolać wody, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Teoretycznie wychodzi 1 godz./1 kg mięsa. Po ugotowaniu zostawić na chwilę w wodzie, po czym wyciągnąć z gara, przycisnąć i zostawić do ostudzenia. Zimne wymazać zmieszanymi przyprawami, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Moim zdaniem przerost formy nad treścią, wystarczy zmieszać zgnieciony czosnek z majerankiem i tym potraktować mięso, też dobre.

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7219
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Boczek gotowany w łupinach cebuli

Post autor: Jolka » 19 gru 2021, 16:51

Dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”