Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg wołowiny
1 kg kiełbasy cienkiej
10 dkg grzybów suszonych
5-7 ziaren ziela angielskiego
3-5 liści laurowych
Grzyby moczę na noc i gotuję do miękkości. Pokroić i wywar zachować.
Kapustę lekko opłukać pod zimną wodą i wrzucić do dużego gara z 1 l wody. Gotować do miękkości.
Wlać wywar z grzybów i grzyby. Nie mieszać.
Kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć i wrzucić na miękka kapustę. Nie mieszać. Gotować na małym ogniu.
Mięso wołowe pokroić na duże kawałki 5x10cm i obsmażyć na patelni. Gdy będą rumiane, ułożyć na kiełbasie i dalej dusić pod przykryciem nie mieszając całości.
Kończymy duszenie, gdy włókna wołowiny da się rozdzielić widelcem, bez użycia noża. Wyjmujemy duże kawałki na deskę i robimy 'drzazgi' z mięska. Wrzucić ponownie do gara, dorzucić przyprawy i gotować bez przykrycia, aż ubędzie wody. Teraz już trzeba co 10 minut mieszać.
Nie dodaję soli, ani pieprzu. Tylko dwie przyprawy. Próbowałam kiedyś z czerwonym winem, ale tylko sprałam....
Smacznego życzę
Bigos
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- urazka
- Zadomowiony
- Posty: 6522
- Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49
Re: Bigos
Basiu a dlaczego stosujesz ten patent z "niemieszaniem" kiełbasy i mięsa z kapustą? To intryguje tak jak zakaz mieszania przy powidłach śliwkowych.
Ja robię podobny bigos jak Ola podała w Pogaduszkach. Daję i kapustę kiszoną i słodką a także dodaję śliwki suszone lub powidła ale bez pieczarek i przecieru pomidorowego. No, i co najmniej 4-5 dni gotowania.
Ja robię podobny bigos jak Ola podała w Pogaduszkach. Daję i kapustę kiszoną i słodką a także dodaję śliwki suszone lub powidła ale bez pieczarek i przecieru pomidorowego. No, i co najmniej 4-5 dni gotowania.
Pozdrawiam, Janina
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Bigos
Janeczko dziękuję, że o tym napisałaś. Ja gotuję go 3 dni i zamrażam. Gdy zadałam kiedyś mamie to pytanie, to dowiedziałam się, że niemieszany mniej się przypala Czyli podobnie jak z powidłami Sprawdzam ilość wody wkładając długi widelec i podważając kapustę.