Moja wariacja na temat kurczaka po indyjsku
Składniki
-mięso z ud kurczaka (do kupienia w lidlu, biedronce) mogą być też piersi ale lepsze jest bardziej tłuste mięso
Marynata
-jogurt naturalny
-przecier pomidorowy (dajemy o połowę mniej niż jogurtu)
-czosnek
-świeży imbir
-sok z cytryny
-garam masala,mielona kolendra,mielony kumin,sól,pieprz,kurkuma,ostra papryka,cukier,szczypta cynamonu i mielonych goździków. Przypraw nie żałujemy. Garam masali, kuminu i kolendry dajemy więcej niż pozostałych (na półkilowe opakowanie kurczaka daję po łyżeczce tych przypraw, tak samo czosnku i imbiru)
Składniki marynaty łączymy, dodajemy starty na tarce czosnek i imbir. Dorzucamy mięso i zostawiamy na noc w lodówce. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, po pewnym czasie zdejmujemy pokrywę żeby mięso nabrało koloru. Najlepiej piec z termoobiegiem i układać w naczyniu pojedynczą warstwę kawałków kurczaka.
Podajemy z ryżem albo chlebem.
Kurczak po indyjsku
Re: Kurczak po indyjsku
Justynko, czy to wychodzi bardzo pikantne?Bo słyszałam, że garam masala już samo w sobie jest ostre, a jak dodamy chili to dla mnie może być Smok Wawelski
Ale mam ochotę wypróbować przepis
Ale mam ochotę wypróbować przepis
Re: Kurczak po indyjsku
Zuziu garam masala https://sklep.slodkokwasny.com/garam-masala.html nie jest ostra powiedziałbym że jest korzenna i aromatyczna. Inne masale do kurczaka bywają bardzo ostre. Na początek daj do pół kilowej porcji kurczaka jedną trzecią płaskiej łyżeczki chili.
Re: Kurczak po indyjsku
O, dzięki! Ja nie mam doświadczenia z tymi orientalnymi przyprawami, więc muszę dopytywać.