Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz

ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Post autor: zuzanna2418 » 24 lis 2017, 21:58

Składniki
kilogram ziemniaków
kilogram mięsa wieprzowego ( moja wersja z mięsem indyczym)
2 duże marchewki (ja dałam dynię hokkaido)
por
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
szklanka wywaru warzywnego (ja wzięłam bulion warzywny z kostki)
garść startego żółtego sera
Natka pietruszki
Majeranek

Przygotowanie
Mięso mielimy i przyprawiamy solą, pieprzem i czym tam kto lubi
cebulę drobno kroimy i podsmażamy na zloto na łyżce oleju. Wrzucamy do mięsa po przestygnięciu.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
Wyrabiamy dłonią.

Na dno formy żaroodpornej wrzucamy połowę pokrojonych w plastry ziemniaków i posypujemy majerankiem
Na nich układamy warstwę mięsa.
Na mięsie układamy startą na grubych oczkach marchew
Kolejna warstwa to plasterki pora
Na sam wierzch idzie druga warstwa plastrów ziemniaczanych.
Podlewamy wszystko wywarem, solimy, majerankujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 1,5 godziny.
Na 15 minut przed wyjęciem posypujemy wierzch serem żółtym.
Przed podaniem posypujemy natką.

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7547
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Post autor: lora » 25 lis 2017, 1:23

Dziękuję.Trzeba będzie spróbować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”