Kotleciki z indyka z cukinią - niskokaloryczne

ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Kotleciki z indyka z cukinią - niskokaloryczne

Post autor: zuzanna2418 » 10 mar 2017, 17:38

To taka trochę wariacja na temat tych kotlecików z serem. Różnią się dodatkiem do mięsa: zamiast sera są warzywa.
Przepis oczywiście z blogu Smak Zdrowia.

polędwiczki z indyka 1/2 kg
1 jajko
1 mała cebula
1 cukinia, około 0,3 kg
marchew, około 0,2 kg
przyprawy jak kto lubi. Można dać gotową mieszankę do mięsa mielonego, ale ja wolę sama doprawić. Obowiązkowo z czosnkiem oczko

Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na lekko złoty kolor. Cukinię i marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy dodając przyprawy.
Kotleciki formujemy w dłoniach (nie za duże - z podanych proporcji powinno ich wyjść około 15 sztuk) i smażymy beztłuszczowo lub na niewielkiej ilości oliwy.

Dziewczynki, jest jeszcze wersja z pomidorami obranymi ze skórki i papryką (pokroić w kostkę jedno i drugie i dodać do mięsa).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”