Pierekarczewnik czyli pieróg

ODPOWIEDZ
admin

Pierekarczewnik czyli pieróg

Post autor: admin » 10 mar 2017, 16:49

Aszkabis
Jest to potrawa tatarska. Jadłam taka w Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach. Nie robię często bo syta bardzo jest i chyba....tucząca

1 kg mąki, pół litra wody, łyżka oleju, łyżeczka soli i 5 żółtek. Wyrobić elastyczne ciasto. Podzieliłam na 6 części i każdą bardzo cieniutko rozwałkowałam. Było nieomal przezroczyste.
Masło - w przepisie każą 75 dkg [ale to trochę] dużo roztopić i smarować każdy płat tymże masłem, robiłam to dłonią.
Na ostatnią warstwę ułożyłam farsz zrobiony z
1 kg wołowiny [można inne mięso ale podobno lepiej nie mieszać gatunków] pokrojone w kostkę i 25 dkg cebuli. Sól,pieprz

Zawijam, wkładam do okrągłego naczynia.
Kiedyś robiłam w tortownicy [taki ślimak wychodził]. Dzisiaj użyłam taką dużą obręcz z Halogen Oven. Ułożyłam na blasze,posmarowanej masłem, posmarowałam wierzch masłem i do piekarnika 200 st na 2 godziny

Góra listkowa, chrupiąca środek wilgotny i mięso kruche i chyba jak wszystkie faszerowane kroić po lekkim ostygnięciu [nie zimne]

Smacznego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”