Kasztanki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klarysa
Zadomowiony
Posty: 7372
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:23

Kasztanki

Post autor: klarysa » 23 kwie 2017, 19:27

0,5 kg mielonej piersi z kurczaka
jajko
bułka tarta
1/4 bułki (namoczona w odrobinie mleka odciśnięta)
przyprawy do smaku (dodaję: piały pieprz, sól, słodka papryka)
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i "wyrabiam".
Nabieram porcję masy wielkości jajka, formuję kuleczkę, we wgłębienie wkładam kosteczkę schłodzonego masła i drobno posiekanej naci pietruszki. "Zamykam" kulkę i lekko spłaszczam. Obtaczam w wymieszanej z sezamem słodkiej papryce lub przyprawie do nagetsów. Podsmażam na niewielkiej ilości oleju z obu stron (pod przykryciem), następnie przekładam do żaroodpornego naczynia i wkładam do piekarnika na ok. 10' (150 C z termoobiegiem).
Pasują do ziemniaków, ryżu czy kaszy, a także do pieczywa.
Justyna :heej:

"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1

Za miedzą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”