Kurczak w sosie słodko kwaśno ostrym

ODPOWIEDZ
Richard

Kurczak w sosie słodko kwaśno ostrym

Post autor: Richard » 26 mar 2017, 18:55

Kurczak w sosie słodko kwaśno ostrym
-szklanka ryżu
-dwie szklanki wody
-kostka rosołowa
-0,7-1kg piersi z kurczaka
-ostre przyprawy (bałkańska, gyros, do kurczaka, do grilla itp.), zioła (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie)

-sos słodko kwaśny z biedronki w słoiczku


Ryż ugotować w 2 szklankach wody z kostką rosołową. Kurczaka pokroić w kostkę - taką większą.
Potem mięso posypujemy przyprawami, nie żałujemy przypraw, ziół. Polewamy to trochę oliwą. Dokładnie mieszamy, i smażmy aż mięso nabierze ładnego kolorku. Potem do osobnego garnka wlewamy sos z słoiczka i dodajemy kurczaka. Podawać z ciepłym ryżem.

Zamiast sos słodko kwaśnego można to zastąpić sosem serowym.

Sos serowy
-50g prawdziwego masła
-2 łyżki stołowe mąki
-250 -300ml mleka
- opakowanie tartego sera mozzarella

Mało roztopić w garnku, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy mleko i cały czas mieszamy do zagotowania się. Zestawiamy garnek z gazu i dodajmy opakowanie sera i mieszamy cały czas do rozpuszczenia się serka.

Smacznego ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”