Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego

ODPOWIEDZ
paputowy dom

Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego

Post autor: paputowy dom » 27 lut 2018, 13:00

Składniki
-podwójna piersi z kurczaka
-pół kilko mięsa mielonego wieprzowego
-pół kilo pieczarek
-jedna cebula
-śmietana 30%
-sos pomidorowy gotowy z torebki albo zrobiony przez nas
-ulubione przyprawy do kurczaka i mięsa mielonego
W naczyniu żaroodpornym układamy surową, pociętą i doprawioną, pierś z kurczaka. Następnie przyprawione, również surowe, mięso mielone. Na wierzch podduszone pieczarki z cebulką (pieczarki muszą być jędrne, nie trzymamy je długo na patelni-dojdą w piekarniku). Wszystko polewamy wybełtanym ze śmietaną sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,30 min (opcja grzałki góra-dół)
Zapiekanka robi się szybko i tak samo szybko znika. Jak ktoś unika gotowych sosów to kupujemy przecier pomidorowy i doprawiamy jak lubimy.
Smacznego

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22324
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego

Post autor: survivor26 » 27 lut 2018, 13:02

Brzmi idealnie na temperatury poniżej -10! Dzięki Paputku, już chyba wiem, co w weekend będziemy jeść ;)

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12111
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego

Post autor: boryna » 27 lut 2018, 14:26

Robisz takie pyszności, a później się dziwisz, że koty same pokrywki ściągają i się częstują :02icon_mryellow: . A z czym to najlepiej wchodzi Justynko - ziemniaczki, ryż, makaron?

paputowy dom

Re: Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego

Post autor: paputowy dom » 27 lut 2018, 16:36

Bożenko, robię ją dla Krzycha, a on je tylko z surówką: buraczki, ogórki po meksykańsku. Zapiekanka jest dość kaloryczna. Zostaje w naczyniu sporo sosu, także co tam nie wymyślisz do niej, będzie dobrze. Warstwy spajają się ładnie ze sobą i nie jest rozlatująca. Dobra też na zimno do chleba.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”