Kotleciki rybne (dietetyczne)

ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Kotleciki rybne (dietetyczne)

Post autor: zuzanna2418 » 02 mar 2019, 16:21

Co potrzebujemy?
Filety rybne, po jednym na głowę. Najlepsze będą filety z mintaja lub dorsza. Uważajmy na te w glazurze, bo mogą mieć za dużo wody i trudno nam będzie zagęścić masę kotletową. W Lidlu są takie pakowane próżniowo polędwice z mintaja chłodzone. https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj8zfr64OPgAhUMx4sKHYlYCBwQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.lidl.pl%2Fpl%2FOferta-spozywcza.htm%3FarticleId%3D46273&psig=AOvVaw15N4058O7xlGugjuBuziTO&ust=1551626364483960
Mogą być też kostki.
1 jajo
1 mała/średnia cebula wielkość uzależniona jest od gustu i ilości ryby. Należy ją zetrzeć na tarce na małych oczkach.
mąka pełnoziarnista
otręby pszenne
przyprawy ziołowe do smaku
Jak ktoś soli to może dosolić, ja obywam się bez.

Przygotowanie jest banalne:
Blendujemy rozmrożone filety, łączymy z pozostałymi składnikami dodając powiedzmy dwie łyżki mąki, ale to trzeba wypraktykować, żeby masa nie była za luźna ani za ciężka. Ma się nam ładnie dać formować w dłoniach w kotleciki.
Kotleciki smażymy na patelni pod przykryciem na małym ogniu lub pieczemy w piekarniku.
I gotowe.

Do tego kasza gryczana, jakieś domowe kiszonki i obiadek dla człowieka na diecie jak ta lala :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z ryb”