Około 1,5 kilograma dowolnych ryb. Muszą być ze skórą, czyste filety rozpadną się. A skóra po smażeniu i przebywaniu w zalewie będzie miękka i pyszna. A zresztą zawsze można czyste mięso zjeść a skórę zostawić. Rybki średniej wielkości bo najlepiej wyglądają usmażone w całości bez dzielenia tuszki.
Olej, mąka do smażenia.
Na zalewę jak na każdą wedle uznania
ocet, woda w ulubionych proporcjach, najlepiej 1:5 czyli szklanka octu na 5 szklanek wody. Ocet oczywiście 10%.
5 łyżek cukru.
1,5-2 łyżki soli
pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, cebula pokrojona w talarki lub piórka.
Rybę pozbawiamy dużych ości, malutkie rozpuszczą się w zalewie .
Smażymy na chrupko bo to panierka utrzyma mięso w całości gdy ostki się rozpuszczą i nie będą trzymać w apetycznej postaci.
Rybę osączamy z tłuszczu na sicie lub papierowym ręczniku.
Układamy w słojach.
Zalewę chwilę gotujemy i gorącą zalewamy rybę. Słoje dokręcamy dokładnie.
Ja nie pasteryzowałam nigdy.
Potem w chłodek na 2-3 dni.
Ryby o chudym mięsie pozostają w płynnej, przezroczystej zalewie. Choć będzie zabarwiona od koloru przysmażonej panierki na lekko brązowy, apetyczny kolor.
Te tłuste jak karp, lin, węgorz, łosoś mogą spowodować utworzenie galarety. Ale to norma. Miesiąc można spokojnie w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przechować.
Jeśli robimy na od razu i nie mamy zamiaru tak długo przechowywać po prostu po 2-3 dniach zjadamy. U mnie zjadano następnego dnia.
Ryba w occie bez smażenia.
Dowolną ilość filetów tniemy na dowolną wielkość i zalewamy identyczną zalewą ale po całkowitym jej ostygnięciu. Szczelnie zamykamy i tu nie przechowujemy tak długo a po 1-2 dniach przeznaczonych na macerację i przejście przyprawami zjadamy.
Jeśli to filety ze śledzia, moczymy przed zalaniem zalewą 1-2 godziny w wodzie. Jeśli bardzo słone, wodę trzeba dwukrotnie wymienić.
Nigdy nie dodaję marchewki do potraw kwaśnych lub z octem. Moim zdaniem psuje smak.
Ryby w occie.
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10507
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Ryby w occie.
Post autor: Maliola » 07 gru 2018, 22:03
O Marysiu moja Mama robi identycznie. A Tata taką zalewą zalewa klopsiki rybne własnej roboty tylko że z ryb słodkowodnych, które sam łowi. Ostatnio panierowali też takie wielkie kapelusze grzybów i też do zalewy.
Tego drugiego przepisu bez smażenia nie znałam - muszę pokazać Rodzicom.
Tego drugiego przepisu bez smażenia nie znałam - muszę pokazać Rodzicom.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Przejdź do
- Regulaminy, informacje, FAQ
- ↳ Regulaminy i inne
- ↳ Ogłoszenia administracyjne
- ↳ Najczęściej zadawane pytania
- ↳ Dział techniczny - instrukcje i poradniki
- ↳ Ulepszamy forum - propozycje
- ↳ Poznajmy się
- Społeczność Kompostownika
- ↳ Pogaduszki
- ↳ Nasze święta i uroczystości
- ↳ Polecane rozrywki kulturalne :)
- ↳ Prywatne prośby i ogłoszenia
- ↳ Między nami
- ↳ Rośliny - kupujemy, sprzedajemy, polecamy
- ↳ Ogrodnicze okazje w sklepach naziemnych i internetowych
- ↳ Lista zaufanych sprzedawców roślin
- ↳ Sklepy ogrodnicze - linki od sprzedawców
- ↳ Sprzedaż, wymiana roślin forumowiczów
- Ogrody
- ↳ Sekcja roślinna
- ↳ Identyfikacja roślin
- ↳ Rozmnażanie roślin
- ↳ Byliny
- ↳ Astry
- ↳ Bodziszki (Geranium)
- ↳ Czerwony (krwisty) (Geranium sanguineum)
- ↳ Endressa (Garanium endressii)
- ↳ Himalajski (Geranium himalayense)
- ↳ Kantabryjski (Geranium cantabrigiense)
- ↳ Korzeniasty (Geranium macrorhizum)
- ↳ Leśny (Geranium sylvaticum)
- ↳ Łąkowy (Geranium pratense)
- ↳ Mieszańcowy (Geranium hybrid)
- ↳ Oksfordzki (Geranium oxonianum)
- ↳ Perłowy (Geranium renardii)
- ↳ Plamisty (Geranium maculatum)
- ↳ Podłodygowy (Geranium subcaulescens)
- ↳ Popielaty (Geranium cinereum)
- ↳ Włassowa (Geranium wlassovianum)
- ↳ Wspaniały (Geranium magnificum)
- ↳ Żałobny (Geranium phaeum)
- ↳ NN do identyfikacji
- ↳ Chryzantemy (Dendranthema) zimujące w gruncie
- ↳ NN do identyfikacji
- ↳ Hosty
- ↳ Jeżówki (Echinacea)
- ↳ Wszystko o jeżówkach
- ↳ Kolor biały
- ↳ Kolor żółty
- ↳ Kolor różowy
- ↳ Kolor czerwony
- ↳ Kolor pomarańczowy
- ↳ Kłosowce (Agastache)
- ↳ Kosaćce
- ↳ Liliowce
- ↳ Żurawki, żuraweczki, tiarelle
- ↳ Pozostałe
- ↳ Kompozycje z bylinami
- ↳ Cebulowe
- ↳ Lilie
- ↳ Mieczyki (Gladiolus)
- ↳ Narcyzy
- ↳ Tulipany
- ↳ Uprawa tulipanów - porady
- ↳ Tulipany botaniczne
- ↳ Tulipany pojedyncze wczesne
- ↳ Tulipany Triumph
- ↳ Mieszańce Darwina
- ↳ Tulipany Crispa (strzępiaste)
- ↳ Tulipany Viridiflora (zielonokwiatowe)
- ↳ Tulipany liliokształtne
- ↳ Tulipany pojedyncze późne
- ↳ Tulipany Rembrandta
- ↳ Tulipany papuzie
- ↳ Tulipany pełne późne (peoniowe)
- ↳ Tulipany Fostera
- ↳ Tulipany Greiga
- ↳ Tulipany Kaufmanna
- ↳ Tulipany pełne wczesne
- ↳ Pozostałe
- ↳ Paprocie i paprotniki
- ↳ Pnącza
- ↳ Powojniki
- ↳ Powojniki - uprawa
- ↳ Grupa botaniczne wcześnie kwitnące (Montana, Atragene)
- ↳ Grupa botaniczne i bylinowe późno kwitnące
- ↳ Grupa wielkokwiatowe wcześnie kwitnące
- ↳ Grupa wielkokwiatowe późno kwitnące
- ↳ Grupa Viticella
- ↳ Grupa Tangutica
- ↳ Grupa Texensis
- ↳ Grupa Integrifolia
- ↳ Grupa Flammula
- ↳ Grupa Vitalba
- ↳ Rarytasy powojnikowe
- ↳ Róże
- ↳ Uprawa róż
- ↳ Klasyfikacje i podziały
- ↳ Róże wielkokwiatowe (szlachetne, herbatnie)
- ↳ Róże rabatowe (wielokwiatowe, floribundy)
- ↳ Róże parkowe (krzaczaste)
- ↳ Róże pnące (climbery, ramblery)
- ↳ Róże okrywowe (płożące, miniaturki)
- ↳ Różanki, ogrody różane etc.
- ↳ Trawy ozdobne
- ↳ Miskanty
- ↳ Prosa
- ↳ Rozplenice
- ↳ Turzyce
- ↳ Pozostałe
- ↳ Trawy w naszych ogrodach
- ↳ Rośliny dwuletnie i jednoroczne
- ↳ Drzewa i krzewy ozdobne
- ↳ Drzewa i krzewy liściaste
- ↳ Hortensje bukietowe i drzewiaste
- ↳ Hortensje ogrodowe
- ↳ Hortensje pozostałe
- ↳ Kaliny
- ↳ Różaneczniki i azalie oraz inne krzewy kwasolubne
- ↳ Magnolie
- ↳ Derenie
- ↳ Berberysy
- ↳ Pozostałe
- ↳ Drzewa i krzewy iglaste
- ↳ Drzewa i krzewy owocowe
- ↳ Uprawy warzywnicze
- ↳ Choroby roślin - identyfikacja i zwalczanie
- ↳ Rośliny polne, łąkowe i inne dziko rosnące
- ↳ Nasze rośliny doniczkowe
- ↳ Nasze rośliny we wnętrzach
- ↳ Szkodniki
- ↳ Nasze piękne ogrody
- ↳ Ogrody warte odwiedzenia
- ↳ Prace ogrodnicze
- ↳ Rok w ogrodzie
- ↳ W zgodzie z naturą
- ↳ Produkujemy ziemię kompostową
- ↳ Inne sposoby wykorzystania materiałów organicznych
- ↳ Zieleń w miejscach publicznych
- ↳ Źródła wiedzy ogrodniczej
- Na talerzu
- ↳ Gotujmy, smakujmy, dzielmy się doświadczeniem
- ↳ Przekąski zimne i gorące
- ↳ Zupy i dodatki do zup
- ↳ Potrawy z mąki, kasz i nabiału
- ↳ Potrawy z warzyw i grzybów
- ↳ Potrawy z ryb
- ↳ Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)
- ↳ Ciasta i desery
- ↳ Alkohole
- ↳ Przetwory z warzyw
- ↳ Przetwory z owoców
- ↳ Potrawy świąteczne
- ↳ Inne
- ↳ W domowej piwniczce
- ↳ Diety
- Pozostałe
- ↳ Kompostowy lumpeks
- ↳ Kompostowa giełda
- ↳ Uroda i zdrowie
- ↳ Wydarzenia (wystawy) ogrodniczo-kulturalne
- ↳ Gdzie oczy poniosą...
- ↳ Zrób to sam w domu i zagrodzie
- ↳ Domowe remonty i remonciki
- ↳ Prace ręczne drutami, szydełkiem i igłą
- ↳ Dekoracje i ozdoby
- ↳ Nasze kudłate i pierzaste dzieci
- ↳ Kudłate :)
- ↳ Pierzaste :)
- ↳ Inne :)
- ↳ Przydatne linki
- ↳ Nasze ogrodowe inspiracje
- ↳ Domowe inspiracje
- ↳ Akcesoria i ozdoby do ogrodu