Strona 1 z 1

Śledzie po grecku

: 27 sty 2018, 17:31
autor: Monika2
40 dkg śledzi matiasów - zalać zimną wodą na 1 godz
40 dkg marchewki - ugotować w skórce (lekko twarda), obrać i zetrzeć na wiórka

40 dkg cebuli (3 średnie) pokrojone w "8" lub "16" wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz, żeby straciła swoją surowość, musi być jędrna, dodać marchew, rodzynki (100g), małą puszkę przecieru pomidorowego

do ostudzonych warzyw dodać śledzie pokrojone w paski
zostawić na 1-2 dni w lodówce

Re: Śledzie po grecku

: 27 sty 2018, 17:41
autor: MaGorzatka
Smacznie brzmi, a nie znałam i mam ochotę wypróbować :)

Re: Śledzie po grecku

: 27 sty 2018, 19:20
autor: Monika2
Pani Małgosiu, wszyscy ci, którzy próbowali prosili o jeszcze :-) i... przepis.

Re: Śledzie po grecku

: 27 sty 2018, 19:40
autor: Ryszan
MaGorzatka pisze:Smacznie brzmi, a nie znałam i mam ochotę wypróbować :)
Ja też..... :|
Monika2 pisze:Pani Małgosiu, wszyscy ci, którzy próbowali prosili o jeszcze :-) i... przepis.
Tym bardziej wypróbuję. :-)

Re: Śledzie po grecku

: 27 sty 2018, 20:47
autor: Monika2
Smacznego! :-)

Re: Śledzie po grecku

: 28 sty 2018, 1:05
autor: ahina
Przepis "apetyczny" i na pewno go wykorzystam. :kwiatek:

Re: Śledzie po grecku

: 31 sty 2018, 16:16
autor: Zielona
Uwielbiam śledzie. Mam ochotę na ten przepis, ale nie wiem czy dobrze rozumiem. W przepisie podajesz, że cebulę "wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz".
Czyli, że cebulę dodać do zimnego oleju i co dalej? (zagotować/podgrzać, czy może coś innego?)

Zielona :mrgreen:

Re: Śledzie po grecku

: 31 sty 2018, 18:22
autor: Monika2
Zielona pisze:Uwielbiam śledzie. Mam ochotę na ten przepis, ale nie wiem czy dobrze rozumiem. W przepisie podajesz, że cebulę "wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz".
Czyli, że cebulę dodać do zimnego oleju i co dalej? (zagotować/podgrzać, czy może coś innego?)

Zielona :mrgreen:
Zielona, pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z zimnym tłuszczem (0,5 szkl oleju). Olej musi być zimny, żeby cebula straciła swoją surowość. Należy lekko ją zeszklić, musi być jędrna. Następnie na patelnię dodajemy marchew, rodzynki, przecier pomidorowy. Całość jeszcze trochę podduszamy.

Re: Śledzie po grecku

: 02 lut 2018, 11:23
autor: Zielona
No i wszystko jasne. Idę po śledzie. Dzięki za wyjaśnienia

Re: Śledzie po grecku

: 08 lut 2018, 14:12
autor: Zielona
Śledzie po grecku wyszły rewelacyjne. Dosłownie "wyszły". Nie doczekały przepisowych 2 dni w lodówce. No i na niedzielę muszę zrobić z większej porcji.
Dziękuję za przepis. Polecam

Re: Śledzie po grecku

: 09 lut 2018, 15:05
autor: Monika2
Cieszę się, że smakowało. :-)

Re: Śledzie po grecku

: 14 lut 2018, 17:23
autor: Zielona
Poszłam za ciosem i tym sposobem zrobiłam rybę po grecku. Dzwonka karasia (złowionego przez męża we własnym stawie) usmażyłam w mące. Po wystudzeniu podzieliłam na małe kawałki. Starałam się wybrać jak najwięcej ości, jednak tych drobnych pozostało trochę. Trzeba więc uważać przy jedzeniu. Następnym razem trzeba przed smażeniem zrobić filety jak z karpia na wigilię.
Do cebuli, marchewki itd. dodałam odrobinę soku z cytryny.
Smaczne i mniej pracochłonne niż klasyczny sos do ryby po grecku.