Śledzie po grecku

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Monika2
Stały Bywalec
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12

Śledzie po grecku

Post autor: Monika2 » 27 sty 2018, 17:31

40 dkg śledzi matiasów - zalać zimną wodą na 1 godz
40 dkg marchewki - ugotować w skórce (lekko twarda), obrać i zetrzeć na wiórka

40 dkg cebuli (3 średnie) pokrojone w "8" lub "16" wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz, żeby straciła swoją surowość, musi być jędrna, dodać marchew, rodzynki (100g), małą puszkę przecieru pomidorowego

do ostudzonych warzyw dodać śledzie pokrojone w paski
zostawić na 1-2 dni w lodówce
Pozdrawiam
Monika

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Śledzie po grecku

Post autor: MaGorzatka » 27 sty 2018, 17:41

Smacznie brzmi, a nie znałam i mam ochotę wypróbować :)

Awatar użytkownika
Monika2
Stały Bywalec
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Monika2 » 27 sty 2018, 19:20

Pani Małgosiu, wszyscy ci, którzy próbowali prosili o jeszcze :-) i... przepis.
Pozdrawiam
Monika

Awatar użytkownika
Ryszan
Zadomowiony
Posty: 2572
Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
Lokalizacja: Łódź

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Ryszan » 27 sty 2018, 19:40

MaGorzatka pisze:Smacznie brzmi, a nie znałam i mam ochotę wypróbować :)
Ja też..... :|
Monika2 pisze:Pani Małgosiu, wszyscy ci, którzy próbowali prosili o jeszcze :-) i... przepis.
Tym bardziej wypróbuję. :-)

Awatar użytkownika
Monika2
Stały Bywalec
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Monika2 » 27 sty 2018, 20:47

Smacznego! :-)
Pozdrawiam
Monika

ahina

Re: Śledzie po grecku

Post autor: ahina » 28 sty 2018, 1:05

Przepis "apetyczny" i na pewno go wykorzystam. :kwiatek:

Zielona
Zadomowiony
Posty: 957
Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Zielona » 31 sty 2018, 16:16

Uwielbiam śledzie. Mam ochotę na ten przepis, ale nie wiem czy dobrze rozumiem. W przepisie podajesz, że cebulę "wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz".
Czyli, że cebulę dodać do zimnego oleju i co dalej? (zagotować/podgrzać, czy może coś innego?)

Zielona :mrgreen:
Zielona

Awatar użytkownika
Monika2
Stały Bywalec
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Monika2 » 31 sty 2018, 18:22

Zielona pisze:Uwielbiam śledzie. Mam ochotę na ten przepis, ale nie wiem czy dobrze rozumiem. W przepisie podajesz, że cebulę "wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz".
Czyli, że cebulę dodać do zimnego oleju i co dalej? (zagotować/podgrzać, czy może coś innego?)

Zielona :mrgreen:
Zielona, pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z zimnym tłuszczem (0,5 szkl oleju). Olej musi być zimny, żeby cebula straciła swoją surowość. Należy lekko ją zeszklić, musi być jędrna. Następnie na patelnię dodajemy marchew, rodzynki, przecier pomidorowy. Całość jeszcze trochę podduszamy.
Pozdrawiam
Monika

Zielona
Zadomowiony
Posty: 957
Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Zielona » 02 lut 2018, 11:23

No i wszystko jasne. Idę po śledzie. Dzięki za wyjaśnienia
Zielona

Zielona
Zadomowiony
Posty: 957
Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Zielona » 08 lut 2018, 14:12

Śledzie po grecku wyszły rewelacyjne. Dosłownie "wyszły". Nie doczekały przepisowych 2 dni w lodówce. No i na niedzielę muszę zrobić z większej porcji.
Dziękuję za przepis. Polecam
Zielona

Awatar użytkownika
Monika2
Stały Bywalec
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Monika2 » 09 lut 2018, 15:05

Cieszę się, że smakowało. :-)
Pozdrawiam
Monika

Zielona
Zadomowiony
Posty: 957
Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Śledzie po grecku

Post autor: Zielona » 14 lut 2018, 17:23

Poszłam za ciosem i tym sposobem zrobiłam rybę po grecku. Dzwonka karasia (złowionego przez męża we własnym stawie) usmażyłam w mące. Po wystudzeniu podzieliłam na małe kawałki. Starałam się wybrać jak najwięcej ości, jednak tych drobnych pozostało trochę. Trzeba więc uważać przy jedzeniu. Następnym razem trzeba przed smażeniem zrobić filety jak z karpia na wigilię.
Do cebuli, marchewki itd. dodałam odrobinę soku z cytryny.
Smaczne i mniej pracochłonne niż klasyczny sos do ryby po grecku.
Zielona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z ryb”