Sałatki rybne

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ryszan
Zadomowiony
Posty: 2572
Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
Lokalizacja: Łódź

Sałatki rybne

Post autor: Ryszan » 10 mar 2017, 15:35

Sałatka z tuńczyka

2 puszki tuńczyka w oleju (kawałki)
1/2 paczki drobniutkiego makaronu (mogą być gwiazdki, muszelki lub jakiś inny ale drobny - paczki po 250 g i połowa tej paczki)
1 puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
3 ogórki kiszone
majonez według uznania wymieszany z 2 łyżkami jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku

makaron ugotować, jajka, jabłko, ogórki pokroić w kostkę
wszystkie składniki wymieszać doprawić do smaku i na godzinę do lodówki.

AnowiB

Re: Sałatki rybne

Post autor: AnowiB » 10 mar 2017, 15:36

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ananasem

Składniki:
•2 puszki tuńczyka w sosie własnym
•1 puszka ananasa
•2-3 małe pory (albo szczypiorek )
•1 słoik selera konserwowego
•1 puszka kukurydzy
•20-30 dag żółtego sera
•3-4 jajka ugotowane na twardo
•majonez (kilka łyżek)
Jajka kroimy w kostkę, ananasa w kawałki. Kukurydzę, seler i tuńczyka odcedzamy z zalewy. Pora kroimy w paseczki a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki układamy warstwami, najlepiej na zmianę warstwę "białkową" i warzywną......
- jajka
- kukurydza
- ananas
- tuńczyk
- por
- seler
- ser żółty
- majonez (rozsmarować)
- por

Następnie gotową sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły-smacznego

Awatar użytkownika
Ryszan
Zadomowiony
Posty: 2572
Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
Lokalizacja: Łódź

Re: Sałatki rybne

Post autor: Ryszan » 10 mar 2017, 15:36

Sałatka z surimi

paluszki krabowe (surimi) mrożone (1 lub 2 opakowania w zależności od wielkości opakowania)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa (w kawałkach)
20 dkg startego żółtego sera (jaki kto lubi)
majonez zmieszać z 2,3 łyżkami jogurtu greckiego
przyprawy sól, pieprz ( można dodać koperek )

paluszki pokroić w kostkę bez rozmrażania i wymieszać z pozostałymi składnikami odstawić, aby się "przegryzła"

smacznego

Awatar użytkownika
Jo37
Zadomowiony
Posty: 4465
Rejestracja: 11 mar 2017, 16:10
Lokalizacja: Warszawa i pow. łosicki

Re: Sałatki rybne

Post autor: Jo37 » 10 mar 2017, 15:38

Sałatka śledziowa

Proporcje poszczególnych składników zależą od indywidualnych upodobań

3 duże ziemniaki sałatkowe
1 puszka groszku (ok.400g) - ja używam extra drobny
1 puszka czerwonej fasoli
3 duże ogórki kwaszone
1 duży por - biała część (można użyć też trochę jasnozielonej)
2 duże kwaśne jabłka (szara reneta)
2-3 filety śledzia korzennego (mogą być zwykłe filety)

Sos
majonez pół na pół ze śmietaną 10- 12% (bez dodatków typu guma guar, mączki itp.)
Dodaję pieprz biały lub mieszany do smaku. Nie solę chyba, że sałatka jest za mało słona.

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu kroimy w większą kostkę (wielkość ziarnka fasoli).
Śledzie kroimy w większą kostkę. Ogórki, jabłka i por kroimy w drobną kostkę.
Łączymy wszystkie składniki i zalewamy sosem .
Smacznego.
Pozdrawiam,
Joanna

ewa1964

Re: Sałatki rybne

Post autor: ewa1964 » 03 lut 2018, 13:29

Sałatka śledziowa

- 2-3 filety śledziowe (kawałki)
- 1 puszka fasoli białej
- 2-3 ogórki kiszone (półplasterki)
- 1 cebula ( gruba kostka lub piórka)
- pieprz czarny, majeranek, ew. sól
- olej rzepakowy

Proporcje orientacyjne. Składniki wymieszać z przyprawami, dość ściśle ułożyć w naczyniu, zalać olejem i odstawić do lodówki, aby sałatka "przegryzła" się.
Smacznego.

ewa1964

Re: Sałatki rybne

Post autor: ewa1964 » 06 lut 2018, 22:50

Sałatka śledziowa warstwowa

- 3 filety śledziowe
- 1 mała cebula
- 2 gotowane ziemniaki/buraki/marchew
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 10 dkg żółtego sera
- majonez
- pieprz czarny

Układać warstwowo, najlepiej w przeźroczystym naczyniu szklanym:
pokrojone w kostkę śledzie i cebulę (oprószoną pieprzem), utarte na tarce o dużych oczkach ziemniaki, buraki lub marchew oraz jaja, majonez z dodatkiem przegotowanej, zimnej wody (by lekko spłynął w niższe warstwy) i utarty ser.
Smacznego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z ryb”