Ryba w sosie z kiszonymi ogórkami

ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Ryba w sosie z kiszonymi ogórkami

Post autor: zuzanna2418 » 27 lut 2018, 18:50

Filety z ryby (np. morszczuk) - rozmrażamy i odsączamy z wody. Dzielimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w mące.

Sos: cebulę siekamy niezbyt drobno, podsmażamy na oleju ryżowym
Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, mniej więcej jeden średni na osobę, ale może być więcej.
Możemy dodać pocietą łodygę selera naciowego
Posypujemy solidnie pieprzem.
Smażymy, aż cebulka będzie na złoto.
Wrzucamy oliwki bez pestek albo lepiej kapary.
Hartujemy śmietanę 18% mieszając ją stopniowo z zawartością patelni tak, aby się nie zwarzyła. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek.
Mieszamy wszystko razem na patelni i ogrzewamy redukując sos do gęstej mazi.

Kawałki ryby smażymy osobno, wykładamy na półmisek, na to wywalamy sos.
Podajemy z ziemniakami.

Smacznego :)

Awatar użytkownika
ewa1951
Zadomowiony
Posty: 513
Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45

Re: Ryba w sosie z kiszonymi ogórkami

Post autor: ewa1951 » 01 mar 2018, 15:33

Ciekawy przepis, muszę wypróbować. Nie mam świeżego koperku ale cały woreczek mrożonego.
Pozdrawiam, Ewelina

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z ryb”