Steki z kalafiora

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12235
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Steki z kalafiora

Post autor: boryna » 03 lip 2023, 20:42

IMG_20230703_182448_copy_1024x576.jpg
Kalafior pokroiłam w ok. 2-3 cm plastry. I to jest najtrudniejsza część, bo się trochę kruszy. Ułożyłam na blasze, na papierze do pieczenia, posmarowałam delikatnie olejem i posypałam przyprawą do gyrosa, ale może być dowolna. Lekko podlałam wodą i piekłam pod przykryciem w 200 stopniach, aż zmiękł, ale się nie rozsypywał. Wtedy nałożyłam trochę smażonej cebulki, takiej jak do pierogów ( bo akurat miałam, ale nie musi być). Na to wyłożyłam tarty żółty ser ( tu akurat mozarella i cheddar), wymieszany z płatkami suszonego czosnku i koperkiem. Dopiekłam do roztopienia sera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony
Posty: 6518
Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49

Re: Steki z kalafiora

Post autor: urazka » 03 lip 2023, 21:13

Bożenko stek wygląda bardzo apetycznie. Szkoda, że nie można go sobie pobrać ze zdjęcia.
Pozdrawiam, Janina

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7433
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Steki z kalafiora

Post autor: Jolka » 03 lip 2023, 23:25

Bardzo apetyczny ten stek :mniam: .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z warzyw i grzybów”