Strona 1 z 1

Sezon na szparagi

: 16 maja 2020, 16:42
autor: mariaewa
Sezon trwa krótko zatem trzeba jeść i najeść się na cały rok.
Różne przepisy wypróbowałam, bo lubią wszyscy. Była pizza szparagowa, makaron z boczkiem, szparagami i tartym serem, szparagi zapiekane pod beszamelem, zwykłe z wody z masłem i tartą bułką, zupa szparagowa, szparagi z sosami.
A dziś wersja minimalistyczna. Dla kucharki. :lol2:
Myję szparagi, odłamuję część niejadalną, układam w naczyniu do zapiekania, przykrywam plastrami cieniutkiego, wędzonego boczku, skrapiam oliwą, dodaję odrobinę cukru i czubrycy. Jaka pod ręką.
Nie solę, bo boczek zazwyczaj słony a szparagi za chwilę będą przechodzić wytopionym z boczku tłuszczem.
W tym wypadku boczek musi mieć trochę tłuszczu.
Układam w naczyniu.
20200516_144422.jpg
Gdyby były grube, białe szparagi można owinąć każdy pęd plastrem boczku. Ale zielone są drobniejsze i więcej byłoby boczku niż warzywa.
Przykrywam folią aluminiową, wstawiam na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.
Potem odkrywam i jeszcze 5 minut aby boczek stał się chrupki.
Szparagi są al dente ale nie twarde. Zapach boczku dominuje. Na dnie naczynia jest sos z boczku, oliwy i soku szparagowego. Gdyby jutro ktoś gotował zupę szparagową, idealny do polania każdej porcji już w miseczce. Boczek można pociąć nożyczkami na paski i posypać szparagi.
20200516_153011.jpg
Dobre tylko mało. :lol2:

Re: Sezon na szparagi.

: 16 maja 2020, 17:16
autor: zuzanna2418
O matulu! Jęzor mi w pięty ucieka, jak mawiała moja babcia.

Re: Sezon na szparagi.

: 16 maja 2020, 17:22
autor: Margolcia_K
Ja nie lubię szparagów. Nie żebym do ust nie wzięła, ale mogą dla mnie nie istnieć.
Za to mój stary lubi i często mu gotuję, ale raczej tylko z wody.

Re: Sezon na szparagi.

: 16 maja 2020, 18:07
autor: survivor26
Uwielbiam szparagi, niestety od wielu lat nie jestem w stanie znaleźć celem zakupu takich, które nie byłyby podeschnięte. Ale dobrze, że przypomniałaś, knajpy już otwarte, może pozwolę sobie na luksus zjedzenia ich na mieście :-)

Re: Sezon na szparagi.

: 16 maja 2020, 18:32
autor: mariaewa
Patku to nasze z lubuskiego. Zacny pęczek 6 zł. Z jednego zrobiłam wczoraj makaron z boczkiem, drugi dziś do obiadu a trzeci jutro na zupę.
I wszyscy jedli chętnie.
Świeże, jędrne, zdrowe. Podobno mamy gdzieś na Śląsku zagłębie szparagowe.
Baza na 3 obiady za 18 zł.
20200516_182301.jpg

Re: Sezon na szparagi.

: 18 maja 2020, 20:36
autor: mariaewa
To jeszcze zupka szparagowa. Szybko, prosto i niebo w gębie.
Składniki jak na zdjęciu. Można też dodać kalarepkę czy białą rzodkiew.
20200517_131850.jpg
Seler, pietruszkę i czosnek po starciu na tarce o dużych oczkach podsmażam na oliwie. W garnku gotuję na bulionie warzywnym pokrojone w kostkę ziemniaki.
20200517_132751.jpg
20200517_134846.jpg
Łączę składniki. Na jednej patelni podsmażam łodygi szparagów pokrojone na 1-centymetrowe kawałki. Te dodam na 5 minut przed końcem gotowania zupy.
20200517_133353.jpg
Na drugiej patelni podsmażam same główki z koperkiem. Nie mogą się rozgotować, bo będą ozdobą zupy.
20200517_134854.jpg
Zupę zabielam śmietaną, dosmaczam solą, pieprzem, czubrycą i dodaję główki. Posypałam suszonymi pomidorami z chilli, żeby tę zielonkawość przełamać.
20200517_140621.jpg
Można dodać grzanki, pieczywo czosnkowe, zrobić zupę krem i ozdobić główkami.
Zupa dość zapychająca, bo i ziemniaki i seler i pietruszka.